Verlangen naar God is beter dan geloven dat Hij bestaat

"De kunst is om oppervlakkig te zijn." Dat zegt Fred Omvlee, online-predikant en beheerder van acht twitteraccounts in Volzin, het tweewekelijkse magazine voor zinvol leven. De oprichter van MijnKerk.nl streeft naar een online gemeenschap waar mensen hun verhalen kwijt kunnen over scheidingen, kinderen en andere zorgen. Sinds de lancering in oktober zijn de eerste tienduizend bezoekers inmiddels binnen, maar Omvlee kreeg ook stevige kritiek op het initiatief. De online gemeenschap zou te oppervlakkig zijn en te weinig aandacht hebben voor oude bijbelverhalen. Omvlee benadrukt in Volzin dat de site vooral 'feelgood' moet uitstralen. In de toekomst hoopt de predikant ook offline ontmoetingen te organiseren, bijvoorbeeld bij de Hema of Ikea.

Een andere theoloog die alternatieve manieren gebruikt om publiek aan te spreken is Rikko Voorberg. "Ik wilde iets nieuws, een nieuwe spanning", vertelt hij in het protestantse opinieblad Woord & Dienst. "Ik dacht: laat ik het meest Amsterdamse ritueel op zondag - samen brunchen - verbinden met het meest kerkelijke ritueel." In september begon hij met de PopUpKerk in Amsterdam-West, waarbij mensen met of zonder religieuze achtergrond samenkomen om brood en wijn te delen. Ze lezen een tekst en Voorberg houdt een tafelrede. "Ik wil uit oude bijbelse teksten dingen halen voor nu en daaromheen mensen verbinden."

De initiatieven van Omvlee en Voorberg proberen op een luchtige en eigentijdse manier een nieuw publiek aan te spreken. Dat wil ook de Protestantse Kerk. Het Christelijk Weekblad meldt dat de Protestantse Kerk aan de slag is met 'pioniersplekken' om mensen die weinig met de kerk hebben opnieuw de kracht van het evangelie laten ontdekken. Deze pioniersplekken worden gesticht waar nog geen kerk is, zoals in vinex-wijken. "We willen andere manieren van kerk-zijn ontwikkelen door te experimenteren met de vorm", vertelt coördinator Martijn Vellekoop. "We streven naar het opbouwen van nieuwe geloofsgemeenschappen. Daarbij willen we onder meer jongeren aanspreken. Mensen keren zich in toenemende mate af van instituten zoals vakbonden, politieke partijen, omroepen, dus ook kerken. Ze investeren meer in netwerken en relaties. Het is belangrijk om eerst met mensen in gesprek te raken over wat zij als waardevol beschouwen en welke talenten zij hebben. De organisatie moet juist 'licht' worden gehouden."

Naast de initiatieven voor jongeren komt in de bladen de geloofsbelevenis van kleinere kinderen aan bod. Volgens Wijnanda Hoogendoorn-Teeuw is het in de adventsweken goed om met jonge kinderen speciaal bezig te zijn met de Bijbel. Dat schrijft zij in De Waarheidsvriend, het weekblad van de behoudende gereformeerde bond in de Protestantse kerk in Nederland. Ze geeft gespreks- en leessuggesties die 'moeten helpen om met elkaar bewuster met de adventstijd bezig te zijn', zoals het praten over thema's als verwachting en verwondering. Volgens Hogendoorn-Teeuw is het een bijbelse opdracht om met onze kinderen de feesten te vieren, zodat zij weten waarom heilsfeiten zo belangrijk zijn.

Over verwachting en verlangen doet Pieter Kleingeld een opmerkelijke uitspraak in Opbouw, het opinieblad voor de Nederlands Gereformeerde Kerken. Volgens de predikant is verlangen naar God beter dan geloven dat Hij bestaat. Hij vergelijkt het met rokers: "Iedereen die rookt, weet dat stoppen met roken beter is. Maar ze stoppen pas als ze verlangen naar een leven zonder sigaretten. Verlangen naar een rookvrij leven is belangrijker dan weten dat een rookvrij leven beter is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden