Verlamde journalist dicteert boek met linkerooglid

De Franse journalist Jean-Dominique Bauby, die vijftien maanden geleden door een beroerte vrijwel geheel verlamd raakte, heeft een boek van 130 pagina's geschreven. Hij dicteerde de tekst met behulp van het enige lichaamsdeel dat hij nog kan bewegen: zijn linkerooglid.

De 28 hoofdstukken van 'Le Scaphandre et le Papillon' (Het Duikerpak en de Vlinder) gaf de 44-jarige Bauby, oud-hoofdredacteur van het Franse vrouwenblad Elle, de afgelopen maanden letter voor letter door aan een vertegenwoordiger van de uitgeverij, Erik Orsenna.

Orsenna zei tegen het Britse dagblad The Guardian dat hij nog meer waardering heeft voor het boek dan voor de moed die ervoor nodig was om het te schrijven. “Dit was geen opvoering, maar literatuur die verkent wat overblijft als alleen het meest essentiële er nog is - het leven zelf”, meent Orsenna.

Bauby is waarschijnlijk de eerste totaal verlamde persoon die in geschrifte de situatie verkent waarin hij is komen te verkeren. Hij geeft zijn reacties weer en beschrijft de wereld en de mensen om zich heen, terwijl hij zich inbeeldt een wereldreiziger te zijn.

Bauby meldt dat hij gewoonlijk om vier uur 's ochtends wakker wordt en zich dan alles wat hij meemaakt probeert te herinneren. Gedurende drie uur dicteert hij zijn ervaringen letter voor letter door zijn linkerooglid op te lichten. Volgens de journalist is iemand als hij zo veranderd, dat hij zijn vroegere ik van zich heeft afgeschud om opnieuw geboren te kunnen worden. De dagelijkse zorgen zijn vervangen door die ene vraag die ertoe doet: kan iemand blijven leven als hem een absolute ramp is overkomen? “Ik besloot dat ik aan een reis bezig was”, schrijft Bauby.

Het schrijfproces is gefilmd door regisseur Jean-Jacques Beneix. Deze bewerkt de opnames tot een televisieprogramma, waarin Bauby de oprichting van een vereniging van slachtoffers van totale verlamming bekend zal maken.

Bauby, vader van twee kinderen en een van de bekendste journalisten in Parijs, kreeg op 8 december 1995 een hersenbloeding. Toen hij drie weken later uit een coma ontwaakte, kon hij spreken, bewegen noch eten. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden