'Verlaag drempel voor wilsverklaring'

Slechts 13 procent heeft wensen voor levenseinde vastgelegd Patiëntenclub zet handleiding online

Er moet een algemene wilsverklaring komen die alle Nederlanders die daar behoefte aan hebben gemakkelijk kunnen invullen en ondertekenen. Dat zegt directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF. Haar organisatie neemt vandaag het voortouw en plaatst op de website een handleiding voor het opstellen van een wilsverklaring.

Aanleiding voor deze actie is de enorme respons die de NPCF kreeg op een open enquête over wilsverklaringen. Tussen eind april en half mei meldden bijna 11.000 mensen zich op de site. Ook de ouderenbonden PCOB en Unie-KBO werkten mee aan de meldactie. Wind: "Het onderwerp leeft breed en er is behoefte aan informatie".

Van alle deelnemers heeft slechts 13 procent een wilsverklaring getekend. De rest heeft geen wensen ten aanzien van ziekte, gezondheid en levenseinde vastgelegd. Toch heeft de meerderheid, 75 procent, daar weleens over nagedacht. Dat mensen niets op papier hebben gezet komt vaak omdat ze niet weten hoe ze een wilsverklaring moeten opstellen. Wind: "Wat zet je in zo'n verklaring? En hoe leg je je wensen vast? Dat is mensen niet duidelijk."

De meesten (90 procent) vinden dat een handreiking voor het maken van een wilsverklaring vrij verkrijgbaar moet zijn, bijvoorbeeld via de huisarts. In ieder geval zonder verplichting tot lidmaatschap van een organisatie. Dat sluit aan bij een actueel vraagstuk binnen de PCOB: wel of niet reanimeren? Voor een niet-reanimatie-penning moeten mensen lid worden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De PCOB wil dat die ook bij andere organisaties verkrijgbaar is.

Van de mensen die wel een wilsverklaring hebben, heeft 94 procent deze besproken met hun naasten; 43 procent overlegde ook met de (huis-)arts. Wind: "Het tijdig over levenseinde en wensen spreken met je naasten en ook met je dokter is van belang, om misverstanden te voorkomen. De patiënt moet zorgen dat zijn dokter weet waar hij rekening mee moet houden. En die moet vragen naar de wensen van de patiënt en of deze vastliggen. Mensen meldden ons dat er nooit iets werd besproken, ook al ondergingen ze meerdere zware operaties. Dat moet veranderen, hoe lastig het ook is om vroegtijdig te praten over het levenseinde en de mogelijke keuzes."

Brochures en tips
Vandaag verschijnt het digitale NPCF-magazine 'Zorgzine' over het onderwerp wilsverklaringen, met tips voor en van patiënten. Ook op www.npcf.nl staat een dossier met nadere informatie. Op 14 juni lanceert de artsenkoepel KNMG de brochure 'Spreek op tijd over uw levenseinde'. Deze is met de NPCF en de andere patiëntenorganisaties NFK, NPV en NVVE en de ouderenbonden Anbo, PCOB en Unie-KBO ontwikkeld.

Vooral hoogopgeleiden
In totaal 10.649 mensen hebben de vragenlijst over wilsverklaringen ingevuld, meer vrouwen (58 procent) dan mannen. Driekwart van de deelnemers is tussen de 45 en 74 jaar.

De groep telt relatief veel hoogopgeleiden: 41 procent heeft een afgeronde hbo- of wo-opleiding, 36 procent maakte een middelbare beroepsopleiding af. Twee derde van de deelnemers heeft een chronische aandoening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden