Commentaar

Verkruimeling van de vakcentrales is het slechtst denkbare scenario

Henk Kamp Beeld ANP
Henk KampBeeld ANP

Natuurlijk wacht minister Kamp (sociale zaken) niet af tot de tot op het bot verdeelde vakbeweging haar zaakjes weer op orde heeft. Hij werkt rustig door aan ingrepen op de arbeidsmarkt, zoals ruimere mogelijkheden voor werkgevers om mensen lang op tijdelijke contracten aan het werk te houden.

Doorgaans zou het kabinet over zulke ingrijpende veranderingen een stevig robbertje vechten met de vakbonden - maar die zijn totaal vleugellam. En dat is niet goed.

Voor de kracht van het Nederlandse poldermodel wordt vaak verwezen naar het Akkoord van Wassenaar, begin jaren tachtig, over loonmatiging. Maar er zijn recentere voorbeelden, zoals het veelbesproken pensioenakkoord. Dat akkoord liet lang op zich wachten, met dank aan de onderling ruziënde bonden, maar het heeft ergens toe geleid: in plaats van het platweg verhogen van de pensioenleeftijd zijn er goede afspraken gemaakt. Velen die echt niet tot hun 67ste door kunnen, kunnen daardoor eerder stoppen zonder dat dit al te veel scheelt in inkomen.

Op dergelijke momenten, voor zulke veelomvattende kwesties, heeft Nederland een sterke vakbeweging nodig. Dat vinden niet alleen werknemers; ook het kabinet en de werkgevers zijn daarvan overtuigd. Maar die vakbeweging moet dan niet met te veel monden spreken, zoals nu dreigt te gebeuren. Niet alleen de FNV zit in een diepe crisis waarvan de uitkomst nog ongewis is. Het CNV, bleek deze week, kampt met vergelijkbare problemen. Het slechtste wat er kan gebeuren, is een verkruimeling van beide vakcentrales, waarmee de hele Nederlandse overlegeconomie onderuit zou gaan.

FNV en CNV zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden, en snel. Het gaat dan om vakbondsdemocratie: het is tekenend dat twee kleine CNV-bonden zichzelf zo slecht vertegenwoordigd voelen door hun vakcentrale dat ze liever zelfstandig verder gaan.

Bij de ACP, de CNV-bond voor de politie, komt het verzet van jonge agenten die het CNV te ouderwets vinden. Bij de FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten zijn het juist oudere leden die vertrekkend voorzitter Jongerius verwijten dat ze niet goed is opgekomen voor hun belangen door haar verzet tegen de hogere pensioenleeftijd te staken.

De vakcentrales staan voor een ingewikkelde opdracht. Ze moeten zich niet vervreemden van de huidige leden, en daarnaast in een veranderende arbeidsmarkt ook jongeren aan zich binden. Hopelijk slagen ze daar in, in ieders belang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden