Verkrampt GroenLinks drijft leden naar Dibi

Tofik Dibi licht zijn kandidatuur toe in Amsterdam. Beeld anp
Tofik Dibi licht zijn kandidatuur toe in Amsterdam.Beeld anp

Van Dale zou er goed aan doen een nieuw lemma te wijden aan een veel voorkomende kwaal onder GroenLinksers: partijgêne. "Een gevoel van schaamte over ontwikkelingen in de partij."

Ze willen zo graag, bij GroenLinks. Een volwassen partij zijn. Klaar voor de macht. Maar steeds als ze net even lekker op weg zijn, gaat het mis. Dan staat bijvoorbeeld de fractievoorzitter met een stekkerdoos in de Tweede Kamer. Heeft een Kamerlid verkering met iemand die via haar subsidie kreeg. Of maakt een prominent Kamerlid gewoon openbaar hoe onverkwikkelijk de partij omging met zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap. Net nu fractieleider Sap zo scoorde met het Lente-akkoord.

Op die momenten slaat de partijgêne toe. Femke Halsema voelde het afgelopen vrijdag, om het gerommel en gekibbel over Tofik Dibi. "Ik wil me niet hoeven schamen voor mijn partij." Bij Jolande Sap kwam het zaterdag. "Ik schaam me voor de procedures." Eerder was er schaamte voor Dibi zelf, het te licht bevonden Kamerlid dat wil meedingen naar het leiderschap. Letterlijk. 'We schamen ons voor je', zei - zegt Dibi - de kandidatencommissie van senator Tof Thissen tegen hem.

Wekenlang stond Dibi alleen in zijn overtuiging dat de leden van GroenLinks het recht hebben hun lijsttrekker te kiezen. Hij moest erom vechten 'als een leeuw', zoals hij zelf zegt. Niemand zag hem zitten. Maar nu hij het toch tegen Sap mag opnemen, maakt de partijgêne over zijn kandidatuur plaats voor een andere: over de kandidatencommissie, die kwistig strooit met negatieve kwalificaties over Dibi (en ook twee andere kandidaten afwees). "Gênant!", zo schrijft partijraadslid René Kerkwijk op het GroenLinks-blog. "Als je als kandidatencommissie aankoerst op een oordeel 'ongeschikt' bij een al lang zittend Tweede Kamerlid, moet je van hele goede huize komen."

Voor de buitenwereld blijft het gissen naar de reden waarom Tofik Dibi zo hard is aangepakt. Ook zonder de stempels 'ongeschikt', 'weinig diepgaand' en 'strategisch onvoldoende' van de kandidatencommissie zouden de leden hebben ingezien dat de 31-jarige Dibi minder leidinggevende ervaring heeft dan Sap (die morgen 49 wordt). Je kunt niet zeggen dat het nu eenmaal zo gaat bij GroenLinks. Alle gedoe over procedures ten spijt: toen in 2009 Alexander de Roo zich meldde voor het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen, werd ook hij door minder geschikt bevonden. De bewoordingen waren echter mild. De Roo deed gewoon mee, en verloor.

Zo had het Dibi ook kunnen vergaan. In plaats daarvan raakte de partij in een woedende kramp vanaf het moment dat hij zich meldde als kandidaat. 'Trek je terug!', gelastte Jolande Sap hem volgens ingewijden herhaaldelijk. Sap zelf zou ook drijvende kracht zijn geweest achter de opstelling van de commissie.

Mocht het waar zijn, dan was dat een strategische misser van Sap, en een voordeel voor Dibi. Nu zijn partij zó met hem omspringt, zullen GroenLinksers, altijd solidair met de underdog, meer geneigd zijn op hem te stemmen. Kerkwijk: "Ik zou op Jolande gestemd hebben. Maar als zo hard op Dibi wordt gebeukt, wordt de verleiding wel steeds groter om hem mijn steun te geven."

Het gedoe kost de partij ook steun bij kiezers. Maurice de Hond peilde gisteren drie zetels, het laagste ooit.

Lees ook het interview met Tofik Dibi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden