Verkrachting? Ze was ook wel érg schaars gekleed

Op Instagram reageerden duizenden op de oproep van Nu Ta Anastasisya. Beeld x

In Rusland heeft de #MeToo-discussie een nieuwe dimensie gekregen. Onder de hashtag #DitIsGeenExcuusVoorMoord plaatsten vrouwen en enkele mannen de afgelopen dagen uitdagende foto's van zichzelf op Instagram.

De aanleiding is de verkrachting van en moord op de negentienjarige Tatjana Strachova. Zij werd vorige week om het leven gebracht door haar ex-vriend Artem Ischakov. Hij pleegde naderhand zelfmoord.In zijn afscheidsbrief schreef Ischakov dat hij zijn ex-vriendin vermoord had omdat zij zijn liefde niet beantwoordde. Hij wilde heel graag seks met haar. Later werd duidelijk dat Ischakov een psychiater bezocht. De moord wordt onderzocht door de autoriteiten.

Maar het is vooral de reactie op de moord in Russische media die verontwaardiging oproept. Naast psychologische analyses van de moordenaar, legde een Russische tabloid de schuld bij de vrouw. Strachova zou met haar uitdagende houding haar ex-vriend in paniek hebben achtergelaten. Ook werden enkele foto's van een schaars geklede Strachova gepubliceerd. Vervolgens kwamen er vernederende reacties binnen op de socialemedia-accounts van het negentienjarige slachtoffer.

Verzet

Een balletdanseres uit de Wit-Russische hoofdstad Minsk kwam als een van de eersten in verzet tegen dergelijke aantijgingen. Met verve verdedigde zij het slachtoffer. Nu Ta Anastasisya schreef op haar populaire blog: 'Ze (alle mensen die het slachtoffer veroordeelden, red.) konden duizenden redenen bedenken waarom ze zo bruut vermoord en verkracht werd. Want het voelt nu eenmaal beter het arme meisje de schuld te geven dan de handelingen van een psychopaat te veroordelen.' Vervolgens plaatste Anastasisya een foto van zichzelf in een balletpakje en riep op haar voorbeeld te volgen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld x

In de afgelopen twee dagen hebben meer dan vierduizend vrouwen én mannen in en rondom Rusland de oproep ter harte genomen en plaatsten uitdagende foto's van zichzelf op Instagram.

Weinig kans op verandering

De actie is bijzonder omdat #MeToo in Rusland niet verschrikkelijk veel navolging kende. Sterker nog, Russische actrices en danseressen verdedigden destijds het soms grensoverschrijdende gedrag van mannen. Eén Russische actrice vertelde na de affaire-Harvey Weinstein tegen nieuwswebsite Meduza dat een vrouw juist trots moet zijn op het feit dat een man met veel macht haar lastigvalt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld x

De kans dat de foto's op Instagram daadwerkelijk een verandering in Rusland teweeg zullen brengen, is niet erg groot. Seksueel misbruik is vaag geformuleerd in de Russische wet en huiselijk geweld is in sommige omstandigheden zelfs toegestaan. Maar de jongste #MeToo-actie laat wel zien dat steeds meer Russische vrouwen geen genoegen meer nemen met onderdrukking.

Lees ook: Serveersters belaagd bij benefietdiner in Londen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden