Update

Verkrachting Afghaanse vrouwen ondanks wet niet aangepakt

Een Afghaanse vrouw wordt behandeld in een ziekenhuis nadat ze is toegetakeld door haar man. Beeld EPA
Een Afghaanse vrouw wordt behandeld in een ziekenhuis nadat ze is toegetakeld door haar man.Beeld EPA

Een wet die twee jaar geleden werd ingevoerd om Afghaanse vrouwen te beschermen tegen geweld en verkrachting, wordt in de praktijk nauwelijks toegepast. Dat schrijven de Verenigde Naties in een rapport dat vandaag is verschenen.

Volgens de VN-missie Unama zijn het afgelopen jaar 2300 geweldsincidenten tegen vrouwen geregistreerd, maar ligt het werkelijke aantal veel hoger omdat de meeste gevallen niet worden gemeld. Slechts 155 keer kwam het tot een aanklacht en in iets meer dan 100 zaken werd de wet uit 2009 als uitgangspunt genomen.

Mishandelingszaken worden volgens de VN vaak behandeld aan de hand van de strenge islamitische wetgeving, de sharia. Die oordeelt aanmerkelijk milder over mannen die vrouwen mishandelen of gedwongen uithuwelijken. Volgens het rapport kan dat leiden tot vrijspraak van daders, mildere aanklachten en lagere strafmaten.

Vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, worden vaak onder druk gezet om aanklachten tegen hun echtgenoten te laten vallen. Ook worden vrouwelijke slachtoffers soms behandeld als daders, stelt het rapport.

'Zolang vrouwen en meisjes slachtoffer kunnen worden van geweld zonder dat daar een straf op staat, kan maar weinig zinvolle en duurzame vooruitgang worden geboekt op het gebied van vrouwenrechten in Afghanistan', zegt Georgette Gagnon, directeur mensenrechten van Unama.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden