Verkozen Lilian Janse: Ik ben een dankbaar mens

Vlissingse SGP-leden stemmen in met kandidatuur van eerste vrouw op een kieslijst

VLISSINGEN - Het is sneller gebeurd dan het landelijke partijbestuur had gedacht: komend voorjaar zal voor het eerst de naam van een vrouw op een kieslijst van de SGP prijken. De leden in Vlissingen stemden gisteravond voor Lilian Janse (40) als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen. Van de aanwezige leden stemden 23 leden voor, 14 tegen. Niemand onthield zich van stemming en er waren geen tegenkandidaten.

"Ik ben een dankbaar mens", glundert Janse als ze na anderhalf uur vergaderen de Marnixkerk van de Gereformeerde Gemeente in Vlissingen uitstapt. Ze zegt opgelucht te zijn en ziet haar lijsttrekkerschap als eerste stap op weg naar meer vrouwelijke SGP-politici. Haar vader Cees van der Weele kijkt van een afstandje trots toe hoe ze de pers te woord staat. "Ze is geen Aletta Jacobs, maar voorlopig heeft ze binnen de SGP geschiedenis geschreven", zegt hij trots. Na een paar minuten vindt hij het mooi geweest. "Kom Lilian, we gaan, er staat een biertje koud."

Opvallend veel leden woonden de vergadering bij. Doorgaans schuift slechts een handvol van de ruim zestig leden aan, nu besloten zo'n veertig SGP'ers te komen - onder wie vijf vrouwen.

Vooraf houden de leden zich op de vlakte over de vraag of ze vóór Janse gaan stemmen. Ze willen hun keuze af laten hangen van de sfeer tijdens de vergadering. "Ik ben tevreden als we met een blij en vredig gevoel uit elkaar gaan", zegt een vrouw op leeftijd. Ook na afloop schieten de meeste leden op hun fiets de avond in, ze verwijzen naar het lokale bestuur voor een reactie. Volgens voorzitter Cornelis de Landmeter is er nu 'een stukje duidelijkheid'.

De landelijke partijtop van de SGP heeft de kandidatuur van Janse de afgelopen dagen als lokale aangelegenheid bestempeld. De vraag of Janse een geschikt raadslid zou zijn, werd niet beantwoord. "Ik ga niet becommentariëren wat lokaal aan de orde is", zei partijleider Kees van der Staaij bij EO-programma 'Knevel en Van den Brink'.

Het tekent de gevoeligheid van de stap die Janse heeft gezet. Volgens de partijstatuten van de SGP komt het regeerambt vrouwen niet toe, maar onder druk van juridische procedures moest de partij vrouwen toch toestaan op de kieslijsten. De partij verwachtte dat vrouwen zich niet snel voor een politieke functie zouden melden. "Ik begrijp dat het voor hen schrikken is geweest", zei Janse daar gisteravond over na haar verkiezing. Toch voelt ze zich door het landelijke bestuur gesterkt. "Ze hebben gezegd dat ze me niet zullen tegenwerken. Dat zie ik als steun."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden