Verkopers schoonmaakmiddel verdienen fors aan partydrug GHB

Advertentie velgenreiniger met GBL.

Een groeiende groep online-verkopers verdient goed geld aan de GHB-rage onder jongeren. GHB is een zeer verslavende en gevaarlijke vloeibare drug. Het 'geil hemels bronwater' of 'gehaktbal' is zo populair omdat de ingrediënten makkelijk verkrijgbaar zijn, online en in de bouwmarkt.

Waren er een paar jaar geleden nog maar een paar websites waar het hoofdingrediënt GBL werd verkocht, nu zijn dat er talloze.

Velgenreiniger
Het hoofdingrediënt GBL is een bijtend schoonmaakmiddel dat op internet gemiddeld voor zo'n 75 euro per liter verkocht wordt, onder meer als velgenreiniger. Giet je er gedestilleerd water en gootsteenontstopper bij dan vormt zich GHB, een relatief goedkope drug die werkt als alcohol maar dan zonder kater.

Het spul is zo verslavend dat frequente gebruikers in coma kunnen raken of zelfs dood gaan als ze niet om de paar uur wat innemen.

Zeker 1200 mensen belandden in 2011 door GHB op de Eerste Hulp, een verdrievoudiging sinds 2005, meldt de stichting Consument en Veiligheid. In 2010 overleden in Nederland negen mensen aan de drug. Naar schatting zijn er hier 22.000 gebruikers.

Wildgroei aan verkooppunten
Drie GBL-verkopers die anoniem met Trouw spraken, zien een wildgroei aan verkooppunten. "Toen ik een paar jaar geleden begon, waren er drie, nu 25", zegt er één. De drie stellen dat 95 procent van hún koopwaar voor normaal gebruik gekocht wordt, maar dat concurrenten verdienen aan de GHB-epidemie.

Uit een recent rapport van het RIVM valt zelfs op te maken dat álle websites 'verdacht' zijn, omdat de aangeboden GBL 99 procent zuiver is. Voor schoonmaakdoeleinden is 80 procent al genoeg.

De verkopers stellen dat klanten pure GBL willen om ernstig vervuild materiaal te reinigen, maar uit hetzelfde RIVM-rapport doemt een ander beeld op. Van de 18 GBL-importeurs was er vrijwel geen één werkzaam in de schoonmaakbranche terwijl 12 van hen wél GBL aanboden als schoonmaakartikel.

"Alle online-verkopers liegen als ze zeggen dat het voor de schoonmaak is", stelt weer een andere verkoper, die evenmin met naam in de krant wil. "We werken allemaal mee aan de heroïne van de 21ste eeuw."

Distributieland
Nederland fungeert ook als distributieland, aangezien het hoofdingrediënt GBL hier niet verboden is, zoals in Australië en de VS. GBL wordt geïmporteerd uit met name Duitsland, en vaak in kleine porties doorverkocht naar het buitenland. Anders dan in EU-landen als Bulgarije, Slowakije en Zweden zijn verkopers ook niet vergunningsplichtig.

In Nederland bestaat sinds 2009 wel het meldpunt verdachte transacties chemicaliën van de FIOD. Maar daar kwamen de afgelopen jaren slechts een handjevol berichten binnen over GBL. De FIOD erkent dat het meldpunt niet goed onder de aandacht is gebracht.

> Meer in de krant van vandaag: Interview met een GBL-handelaar uit het Oosten van het land - 'Ik ben een legale drugsdealer'


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden