Verkooprecord voor pikante postzegels

null Beeld Posti
Beeld Posti

Postzegels verzamelen suf? Niet in Finland, waar een run is ontstaan op een nieuwe serie. Het zijn dan ook niet zomaar postzegels: de Finse post gaf een aantal expliciete zegels uit met het werk van kunstenaar Tom of Finland.

Redactie

Tom of Finland, pseudoniem van Touko Laaksonen (1920-1991), werd bekend door zijn homo-erotische kunst. Op zijn tekeningen wemelt het van de gespierde mannen met veel leer, uniforms en petten. "Zijn nadrukkelijk masculiene homo-erotische tekeningen hebben een iconische status bereikt in hun genre", aldus Posti, het Finse postbedrijf, "en ze hadden invloed op de popcultuur en de mode".

Stereotypen
Inderdaad lijkt de look van een homo-icoon als Freddie Mercury schatplichtig aan het werk van Laaksonen. Al die petten en uniforms lijken nu misschien een cliché, maar toen Laaksonen in de jaren vijftig begon te tekenen voor Amerikaanse bladen was het stereotype van de homoseksueel nog het verwijfde, overgemanierde watje.

Daar stelde Tom een heel andere iconografie tegenover: die van stoere en mannelijke houthakkers en motorrijders. In het begin moest hij daarin nog wat besmuikt blijven: hij tekende atletische jongemannen in bladen die officieel doorgingen voor fitnessmagazines. De Amerikaanse censuur verbood in die tijd nog afbeeldingen van naakte mannen.

In de jaren zestig veranderde dat, en werden ook de voor de openbaarheid bedoelde tekeningen van Laaksonen steeds explicieter. Nog altijd gelden zijn tekeningen als iconisch. Niet alleen de Finse post besteedt dezer dagen aandacht aan hem, de Finse regisseur Dome Karukoski verfilmt momenteel het leven van Laaksonen.

Wie zijn ansichtkaarten van een pikant accentje wil voorzien, kan ook vanuit het buitenland een velletje van drie zegels bestellen op de site van Posti.

De iets conservatiever ingestelde filatelist met een specialisatie in het subsegment homozegels kan overigens al een paar maanden terecht bij de Amerikaanse posterijen, die eerder dit jaar een zegel uitbrachten om de in 1978 vermoorde homorechtenactivist Harvey Milk te herdenken.

null Beeld Posti
Beeld Posti

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden