Verkoop van de chemietak levert de aandeelhouders van AkzoNobel miljarden op

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

AkzoNobel keert de opbrengst van de verkoop van de chemietak grotendeels uit aan zijn aandeelhouders. Daarmee komt het een belofte na.

AkzoNobel keert 5,5 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. Het gaat om de opbrengst van de verkochte chemietak. Na bekendmaking van dit nieuws steeg AkzoNobel 0,8 procent op de Amsterdamse beurs. De uitkering loopt onder meer via een speciaal dividend in contanten. Ook wil Akzo eigen aandelen inkopen. In december vorig jaar kregen aandeelhouders al een voorschot van 1 miljard euro speciaal dividend.

De verfreus had beloofd de opbrengst van zijn specialty chemicals grotendeels uit te keren. Maandag werd bekend dat deze afsplitsing is afgerond. Specialty chemicals levert chemicaliën die in allerlei alledaagse producten worden gebruikt: verf, voedsel, plastic, cosmetica, papier, medicijnen en elektronica. Ook is het actief in de bouw, de landbouw en de olieindustrie. Het bezit de chloorfabrieken in de Botlek en Delfzijl, en de zoutfabriek in Hengelo.

De Carlyle Group heeft specialty chemicals gekocht voor 10,1 miljard euro. De netto opbrengst is 7,5 miljard euro. Thierry Vanlancker, topman van AkzoNobel, sprak van een mijlpaal in de geschiedenis van AkzoNobel. Het bedrijf richt zich voortaan uitsluitend op verf en coa­tings.

Avances

Vorig jaar kwam AkzoNobel onder druk te staan toen het Amerikaanse PPG Industries het wilde inlijven. Het verfbedrijf wees de avances van PPG af, maar ontevreden aandeelhouders lieten nadrukkelijk van zich horen. AkzoNobel beloofde toen zelf waarde voor aandeelhouders te creëren. Volgens Vanlancker is het bedrijf die belofte nu nagekomen.

Met het geld dat overblijft uit de verkoop wil AkzoNobel schulden ­aflossen, de veranderingen in het concern financieren en nieuwe overnames doen. Op 13 november houdt het bedrijf een speciale aandeel­houdersvergadering over de uitkering.

In Nederland werken zo’n 2400 mensen voor special chemicals. Maandag spraken de directeuren Martin Sumner en Zeina Bain van Carlyle lovende woorden over het chemiebedrijf. “Specialty chemicals heeft een rijk verleden, kwalitatief hoogwaardige bezittingen en werknemers, een mooie staat van dienst op het gebied van innovatie en een gevarieerd klanten- en productbestand.”

De directeuren zeiden dat ze specialty ­chemicals willen laten groeien en zijn concurrentiepositie gaan versterken. Tegelijkertijd is het lot van specialty chemicals ongewis. Carlyle is een grote Amerikaanse investeringsfirma die handelt in bedrijven. Soms gaan die al binnen een jaar weer van de hand.

Lees ook:

Het lot van de chemiepoot van AkzoNobel is ongewis bij koper Carlyle

Akzo verkoopt zijn chemiepoot aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle. Doorgaans verkoopt Carlyle zijn aankopen snel weer door met een forse winst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden