'Verkoop Totilas kost goud'

amsterdam – De verkoop van topdressuurpaard Totilas aan de Duitse handelaar Paul Schockemöhle is niet alleen een klap voor berijder Edward Gal, maar ook een fikse tegenvaller voor de hele Nederlandse sportwereld.

„Daar gaan drie olympische medailles”, was een van de eerste reacties toen het nieuws bekend werd. En hoewel de sport geen enkele zekerheid biedt dan dat er in sport geen zekerheid bestaat, was in die optimistische – en nu gefrustreerde – toekomstverwachting toch meer geloof vervat dan een simpel sommetje rijk rekenen.

„Dit is niet om blij van te worden”, reageerde bondscoach Sjef Janssen. Hij ziet de Nederlandse kansen in Londen in 2012 afnemen. „Nederland is zijn beste paard kwijt en mogelijk krijgt de concurrentie het dier erbij.”

Zeker na de indrukwekkende prestaties van de combinatie Gal/Totilas op de zojuist afgelopen wereldruiterspelen was er reden om olympisch succes in te boeken. Daarbij werd wel steeds het voorbehoud gemaakt dat de combinatie in stand moest blijven, maar de vrees dat dit duo de Spelen zou missen, was eerder gebaseerd op de kans van blessures dan op export naar Duitsland. Daarom zullen, nu de verkoop beslist is, ook bij de hippische sportbond, bij NOC-NSF en bij iedere sportliefhebber met olympisch focus de tanden hebben geknarst.

Bij Edward Gal kwam de klap hard aan. „Ik heb geen angst dat hij weg moet. De eigenaars zijn liefhebbers”, vertelde hij op 28 september in Trouw. „Ze hebben Totilas voor mij gekocht. Het zijn mensen die hart voor de dressuur hebben.”

Het klonk toen heel zelfverzekerd, maar Gal wist natuurlijk ook hoe het werkt in de paardenhandel. Vier jaar geleden raakte hij zijn toenmalig toppaard Lingh kwijt omdat de eigenaar er goed geld mee kon maken. Gal kon weten dat bij ieder nieuw succes de waarde van Totilas zou stijgen. En dat, onverlet de belofte van eigenaar Cees Visser, dus ooit de kritische grens in zicht zou komen, waarop een eigenaar te veel dief van eigen portemonnee wordt als hij het paard niet verkoopt.

Gal: „Ik ben er kapot van. Het is voor mij erg onwerkelijk. Vanaf het eerste moment dat ik Totilas reed wist ik dat het een ’once-in-a-lifetime paard’ is. Natuurlijk wist ik dat er continue veel belangstelling was, maar dat het zo snel zo gaan had ik niet verwacht. Ik begrijp de beslissing maar verdrietig ben ik wel.”

Voor Totilas zou minimaal vier maal de recordprijs tot heden (2,5 miljoen euro) voor een dressuurpaard zijn geboden. Genoemd wordt tien tot vijftien miljoen euro. De hengst bracht naast prijzengeld per jaar zo’n anderhalf miljoen op aan dekgeld. Dat zal na de successen in Kentucky ongetwijfeld meer worden – bij elke gouden medaille stijgt kennelijk ook de spermakwaliteit van het paard.

Voor Gal lijkt het zaak zijn sportieve leven op te pakken met Sister de Jeu, net als Totilas een nakomeling van Gribaldi. „Ook een toppaard, maar wat moeilijker te bewerken”, zegt de pikeur.

Maar tegen beter weten in hoopt hij dat zijn leven met Totilas nog niet definitief voorbij is. Schockemöhle zoekt nog een partner als mede-eigenaar voor de helft van Totilas. „Ik hoop dat er iemand komt die de combinatie niet uit elkaar wil trekken. Dan zou ik er nog op mogen blijven rijden.” De kans lijkt niet groot. Volgens geruchten wil Schockemöhle het paard aan een Engelse amazone koppelen. Emma Hindle wordt genoemd. Gezien de extra inspanningen van de Britten om van hun Olympische Spelen een medaillesucces te maken is dat niet onmogelijk. Hindle heeft momenteel geen toppaard.

Zo gaat Totilas dus de gang die ook Lingh ging: van Gals erf in Harskamp naar een buitenlandse eigenaar. Van Lingh is overigens in dressuurland nauwelijks meer iets vernomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden