Verkoop je spullen met een verhaal

Handel in speelgoed op de vrijmarkt in Utrecht, Koninginnedag 2008. (FOTO ROB HUIBERS) Beeld
Handel in speelgoed op de vrijmarkt in Utrecht, Koninginnedag 2008. (FOTO ROB HUIBERS)

Op Koninginnedag kun je natuurlijk vrijblijvend de kramen afstruinen op zoek naar koopjes. Maar met een goede strategie kun je bijzondere vondsten bemachtigen of zelf geld verdienen.

Hester Otter

Wat moet je op de vrijmarkt verkopen om snel rijk te worden? De kunst is om de mensenmassa als een school vissen naar jouw water te trekken. Twee jaar geleden in Utrecht lieten sommigen zich inspireren door prinses Máxima: studenten etaleerden een schattig hondje op een tafeltje, zetten het dier een kroontje op en een bordje om de nek met de tekst: ’kus de prinses, voor 1 euro’.

Wie de zolder wil opruimen en geld wil verdienen op de vrijmarkt, doet er goed aan te bedenken dat wat in je eigen ogen troep is, dat vaak ook voor een ander is. Vergeelde shirtjes, afgelebberde teddyberen, puzzels waar stukjes van missen: laat het achterwege.

Voor het maximaliseren van de winst moet je strategisch te werk gaan. Verkoop je kleding, vermeld er dan de maat bij. Hang de stukken op of leg ze duidelijk zichtbaar neer voor het publiek. Een waslijn, gespannen tussen twee bomen bijvoorbeeld, is ook een prima middel om je spullen te etaleren.

Wie niets te verkopen heeft, maar wel graag wat geld wil verdienen, moet het over de creatieve boeg gooien. Misschien heb je in de kelder nog uitprobeersels van een pottenbakkerscursus liggen, heb je net kruiden gekweekt of verstoft een stapel zelfgebreide babysokjes in een doos: op naar de vrijmarkt! Beloof je tante op je getalenteerde neefje te passen dat uitstekend viool kan spelen. Laat kinderen creatieve ontwerpen maken, gelukskettingen, armbanden, snelschetsen, tekeningen, in ieder geval iets waar de kinderlijke onbevangenheid centraal staat en wat voor origineel door kan gaan. Vraag je achtjarige dochter of ze portretten wil maken. Zet geïnteresseerden op een stoeltje en begeleid de verkoop van de prenten. Tien cent per tekening is te weinig, er zijn vast mensen die vijftig cent voor een origineel zelfportret overhebben. Een goede manager bewijst nu z’n nut.

Bedenk dat je ook met minder getalenteerd kroost goede zaken kunt doen: het snerpend geluid van een blokfluit vertedert bij uitstek. Valse noten horen tenslotte bij de prille stappen op weg naar het conservatorium. Dat je kind die dag voor het eerst een blokfluit in handen heeft, maakt daarbij niet uit. Of bedenk balspellen, gokspelletjes, maak grabbeltonnen. Halverwege de middag neemt de joligheid namelijk toe. In zo’n stadium vinden mensen het leuk om met eieren of waterballonnen te gooien. Je enige inzet is luidkeels en op een enthousiasmerende manier het vreugdevolle evenement aankondigen bij het publiek.

Ook de locatie is belangrijk: kies een plek waar je het ook zelf lang kunt volhouden; dus niet pal in de zon, maar zoek beschutting. Toch is een al te rustige plaats ook niet alles; de kans is groot dat je veel minder publiek trekt of een enkele verdwaalde ziel. De vrijmarkt blijft tenslotte een evenement waar je de bezoekers het liefst als een stroperige massa aan je voorbij ziet trekken.

Vergeet je eigen behoeftes niet. De kans is groot dat in je directe omgeving frisdrank en etenswaar wordt verkocht. Maar na een paar uurtjes is de stoet voorbijgangers bijna ondoordringbaar en daarmee je felbegeerde flesje water onbereikbaar. En je snack te warm, te lauw of niet meer eetbaar. Neem daarom zelf een ontbijt- en lunchbox mee.

Of je instantbedrijf een succes zal zijn, is grotendeels afhankelijk van de prijs die je voor je spullen vraagt. Maar hoe bepaal je die? Neem van tevoren een bedrag in je hoofd. Bedenk dat je goederen met een bijzonder verhaal extra veel waard zijn (of dit echt zo is, is afhankelijk van je overredings- en verbeeldingskracht). Dat bijzondere schilderijtje van je oudtante kun je echt niet voor een euro meegeven, toch?

Maar er zijn altijd mensen die het onderste uit de kan willen en zelfs van tien cent nog vijf hopen te maken. Of je hierin meegaat, staat of valt bij je eigen afweging: bruis je nog van de onderhandelingsdrift, dan zul je er die dag vast nog wel een euro voor krijgen. Maar maak halverwege de dag de balans op. Wat mag absoluut niet mee terug naar huis? Een opgeruimde woning is tenslotte een gratis neveneffect van de vrijmarkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden