Verkoop Iraanse olie gaat door

(Trouw) Beeld
(Trouw)

amsterdam - – De sancties van de Europese Unie tegen Iran zullen weinig gevolgen hebben voor de Iraanse economie. De olie- en gasindustrie, het voornaamste economische fundament van het land, zal de brandstoffen die nu naar Europa gaan waarschijnlijk aan Azië verkopen. Dat verwacht Peyman Jafari, Iran-deskundige van de Universiteit van Amsterdam.

Brussel hoopt met de sancties die het voor bedrijven uit de EU moeilijk maken om handel te drijven met Iran, het vermeende atoomwapenprogramma van het land lam te leggen en de regering naar de onderhandelingstafel te dwingen.

Critici denken echter dat Iran weinig last zal ondervinden van de maatregelen. „Wil de EU het atoomprogramma van Iran dwarsbomen, dan moet het economisch hart geraakt worden”, stelt Jafiri. Dat zal lastig worden denkt hij.

Tachtig procent van de export en de helft van het bruto nationaal product steunen op de productie en export van olie en gas. „Iran produceert 3,8 miljoen vaten olie per dag en is daarmee de nummer vijf van de wereld. Ook als gasproducent bekleedt Iran een vijfde plek. Daarbij herbergt het land, op Rusland na, de grootste gasreserves ter wereld.”

Een complete boycot van Iraanse ruwe fossiele brandstoffen zou betekenen dat andere landen, bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, de productie moeten opvoeren. „En die capaciteit is er simpelweg niet”, stelt Jafiri.

Daarbij heeft Iran voorzorgmaatregelen genomen om de impact van dit soort voor sancties te beperken. „Het heeft gezocht naar een diverse groep van klanten”, aldus Jafari. Gevolg is dat de belangrijkste importeurs van Iraanse olie en gas zich in Azië bevinden: Japan, China en India. Die landen blijven voorlopig onverminderd geïnteresseerd.

„De verwachting is daarom dat als de Europese vraag wegvalt, de Iraanse olie zijn weg zal vinden naar de Aziatische markt”, denkt Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme.

Een reactie van Mohammad Ali Khatibi, Irans vertegenwoordiger bij de Opec, bevestigt dat idee. „Het is niet voor het eerst dat wij met maatregelen uit het Westen te maken krijgen. Wij kunnen gewoon doorgaan met het verkopen van olie.”

Waar de Iraanse regering de sancties waarschijnlijk wel zal voelen is in de verdere ontwikkeling en modernisering van de olie-industrie. Iran wil graag terug naar een productie van boven de vijf miljoen vaten per dag, zoals voor de revolutie van 1979. Dat is alleen mogelijk als de productie uit oudere olievelden omhoog gaat. Jafari: „De technologie die dat mogelijk maakt, moet uit het Westen komen. Daar zijn ze verder met deze techniek dan in bijvoorbeeld China.” Maar ook het invoeren van technologie die de olie-industrie vooruit helpt, gaat vanaf vandaag in de ban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden