Verkoop goudreserve moet IMF van andere inkomsten voorzien

De kans op een goudverkoop door het IMF is vergroot. Wat twee jaar geleden ten bate van de armste landen niet lukte, mag wellicht nu wel.

Rodrigo Rato, topman van het Internationaal Monetair Fonds, meldde deze week dat de zeven rijkste landen, de G7, niet onwelwillend staan tegenover een gedeeltelijke verkoop van de goudreserve van het fonds.

Een adviescommissie met onder anderen Alan Greenspan, oud-voorzitter van de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) adviseert zelfs om 400 ton goud, met een geschatte waarde van 6,6 miljard dollar, te verkopen. Dat is een heel ander geluid dan toen de Britten twee jaar geleden om de verkoop vroegen. Hun doel was het financieren van het kwijtschelden van de schulden van de armste landen aan het IMF. Nee, zeiden de Amerikanen toen. De grootste gouddelvers ter wereld hadden weinig behoefte aan deze markt verpestende uitverkoop.

Dit keer is de opbrengst van de verkoop niet bestemd voor de armste landen, maar voor de toekomst van het IMF zelf. Crisismanager IMF ziet zijn inkomsten uit leningen aan landen in crisis sterk teruglopen. Brazilië en Argentinië, twee grote schuldenaren, hebben hun leningen terugbetaald en zijn nu uit de greep van de financiële instelling. Het IMF vangt daardoor geen rente meer en moet op zoek naar vervangende inkomsten.

Er zijn grofweg twee oplossingen denkbaar. Of de aandeelhouders draaien op voor de 102 miljoen dollar verlies die het IMF dit jaar vermoedelijk lijdt of de goudreserves worden aangesproken. In het laatste geval wordt de opbrengst gestoken in rentegevend bezit, obligaties bijvoorbeeld.

De commissie met Greenspan denkt dat de goudverkoop zonder de wereldmarkt te verstoren, mogelijk is. De IMF-verkopen zouden dan ingepast moeten worden bij de goudverkopen van de centrale banken in de wereld. Maar net als twee jaar geleden zijn de Amerikanen weinig enthousiast over het idee. Henry Poulson, de Amerikaanse minister van financiën liet deze week weten nog geen besluit te hebben genomen.

Meer dan dertig landen die zijn aangesloten bij het IMF zijn wel al voorstander, maar de VS hebben een blokkerende stem.

De hele operatie valt samen met een heroriëntatie van de rol van het IMF. Is het niet tijd, nu er geen financiële crises in de wereld zijn, IMF en Wereldbank te fuseren? De bank voor de armen samen met het fonds voor de rijken, is geen slechte gedachte. Het zou een logisch gevolg zijn van de globalisering, immers een crisis in het rijke deel van de wereld laat zich voelen in het arme deel. En beide instellingen trekken als het gaat om armoedebestrijding al samen op.

In kringen van westerse bankiers wordt zelfs geopperd het IMF op te heffen en onder te brengen als stafafdeling bij de Wereldbank. Stafbureau IMF houdt in die rolverdeling de vinger aan pols van de wereldeconomie, de bank doet het leningenloket. Bij het IMF-personeel lopen bij dit idee de rillingen over de rug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden