'Verkoop Generale verliep schimmig'

Van onze correspondent BRUSSEL - Belgische politici hebben flinke kritiek op de gang van zaken bij de overname van de Generale Bank. Zij richten hun pijlen vooral op de bankcommissie, die spelregels voor openbare biedingen opstelt. De commissie zelf is zich van geen kwaad bewust.

De liberaal Paul De Grauwe, lid van de Kamercommissie voor financiën, hekelt in de ochtendkrant De Morgen de schimmige werkwijze van de bankcommissie en het feit dat al haar leden politiek benoemd zijn. “Het is duidelijk dat de leden zich niet neutraal hebben opgesteld. Zij zetten de overnameregels naar hun hand en bevoordeelden daarmee Fortis.” Hij kreeg bijval van zijn christen-democratische en Groene collega. Volgens de parlementariërs toont de gang van zaken rond de Generale Bank aan dat onafhankelijk financieel toezicht nog altijd niet mogelijk is.

Voorzitter Jean-Louis Duplat van de commissie wierp alle kritiek terzijde: de wet is duidelijk en is correct toegepast. Hij ontkende dat Fortis is voorgetrokken. Duplat smeerde in zijn verweer met honing. Hij zei “de grootste bewondering voor Nederland” te hebben. En sprak zijn 'blijvende waardering' uit voor ABN Amro-topman J. Kalff.

Tegelijkertijd begoot hij de Nederlanders met azijn. Die waren eind mei bij hem verschenen, zeggende dat ze een bod wilden doen dat afhankelijk was van het behalen van 80 procent van de aandelen. Hij had ze uitgelegd dat 33 procent al werd verkocht aan Fortis, “en dat 33 plus 80 fataal meer was dan 100. Ze hebben op mijn advies hun dossier terug meegenomen en enkele uren later een voorwaardelijk bod op 60 procent van de bank overgemaakt”, aldus Duplat.

In de fout

Hij gaf wel toe dat “verschillende zakenbankiers in de fout waren gegaan” door ten bate van Fortis op aandelen te jagen. Hierbij zou het gaan om topindustriëlen die tevens in de raad van bestuur van de Generale Bank zitten. Volgens Duplat had de commissie hen op de vingers getikt, waarna ze waren opgehouden.

Premier Dehaene lijkt daadwerkelijk geintervenieerd te hebben ten gunste van Fortis. De bankverzekeraar was met de regering overeengekomen de resterende 25 procent van de ASLK-bank te kopen. Maar midden in de bankenoorlog vroeg Fortis of de regering dat belang ook aan de Generale Bank zou willen verkopen. Meteen stemde Dehaene in.

Fortis kon dankzij deze besparing de zogeheten gifpil (extra aandelen van de Generale Bank te plaatsen bij Fortis om de aanval van ABN Amro af te weren) financieren. In feite liet zij de Generale Bank haar eigen gifpil ophoesten. De ASLK krijgt ze via de Generale volledig in handen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden