Verknocht aan de zon

De dag begint met oefeningen en eindigt met een dansje - het klimaat doet wonderen. De senioren in Benidorm hebben geen tijd om zich te vervelen, merkt correspondent Alex Tieleman.

ALEX TIELEMAN

Plotseling betrekt de lucht boven het strand. Het duurt niet lang voordat grote hagelstenen beginnen te tikken op de boulevard. De twee rollators die er geparkeerd staan, blijven niet gespaard. Het zal de gasten van het NederlandseEetcafé Pinocchio een zorg zijn. Want binnen zitten ze warm achter de hutspot en erwtensoep terwijl het haardvuur knus knettert op tv-schermen aan de muur.

Dit winterweer is een kortstondige rariteit in de doorgaans in januari zonovergoten Spaanse kustplaats Benidorm. "Meestal loop ik hier in mijn T-shirt rond", vertelt de 78-jarige John Vredevoogd met flonkerende pretogen. "Maar volgens mij is het nu juist in Spijkenisse warmer. Had ik beter thuis kunnen blijven", lacht de Nederlander nadat hij een blik heeft geworpen op zijn weerapp. Maar Vredevoogd weet ook dat hij ieder najaar, samen met zijn vrouw Joke, gewoon weer het vliegtuig naar Spanje pakt.

De Vredevoogds zijn verknocht geraakt aan de roemruchte badplaats, die 's zomers het tafereel is van jonge Britse budgetvakantievierders. Maar in de winter transformeert de grand old lady onder de Spaanse zonbestemmingen tot een paradijs voor senioren.

Wie denkt dat de overwinteraars in Benidorm enkel onder een parasol in de zon zitten, heeft het mis. Overdag zwemmen of fitnessen de ouderen naar hartelust op het strand. En ook 's avonds is er genoeg te doen, van grootschalige bingoavonden tot linedance. "Ik doe elke ochtend oefeningen en ga 's avonds met Joke de stad in. Het liefst om naar countrymuziek te luisteren", vertelt Vredevoogd. "Wat moet ik anders? Voor de tv hangen? Dat is niets voor mij", vertelt hij geestdriftig, terwijl het buiten langzaam opklaart.

Taxichauffeuse Maria José Fernandez Sola is opgetogen dat ze in de wintermaanden niet thuiszit en de vele overwinteraars van en naar de bingo kan rijden.

Ze is alleen minder te spreken over de integratie van de buitenlanders, vertelt ze tijdens een ritje door de stad. "Ik rijd regelmatig een Duitser naar het vliegveld in Alicante. Hij woont hier al veertig jaar en kan nog steeds geen fatsoenlijk gesprek in het Spaans voeren!" vertelt ze verbouwereerd. "Dat zijn dan wel heel stille ritjes."

Benidorm is een hybride bubbel. Het is ontegenzeggelijk Spaans, maar in de stad is een hele infrastructuur opgetuigd om in alle gemakken - voor de vele Belgen, Britten en Nederlanders - te voorzien. Van supermarkten met Albert Heijn- en Jumbo-producten tot Nederlandstalige zorg. Het is er allemaal.

De 74-jarige overwinteraar Wim de Vos vindt het maar wat handig. "Als ik een keer iets heb, is mijn Nederlandse huisarts mijn eerste aanspreekpunt." Wordt het specialistischer, dan kan hij met zijn verzekeringspas gewoon bij uitstekende Spaanse ziekenhuizen terecht.

"Bovendien is het klimaat geweldig en de lucht gezond. Dat komt door het hoge jodiumgehalte, zeggen ze."

De Vos woont in Hendrik-Ido-Ambacht, maar reist grote delen van het jaar de zon achterna.

Van september tot half december en vervolgens van januari tot juni is hij in zijn huis aan de Costa Blanca te vinden. Na het overlijden van zijn vrouw is hij nog actiever geworden bij de Nederlandse Vereniging Costa Blanca. "Overwinteraars komen hier schilderen, boetseren en biljarten. En dit weekend organiseren we een mosselavond", vertelt De Vos in het clubgebouw in het dorpje La Nucía, even buiten Benidorm.

Nee, in Nederland zou hij door het slechte weer veel minder buiten en onder de mensen komen, denkt De Vos. Nu rijdt hij vrijwel dagelijks op zijn scooter met de wind in de haren naar de vereniging. En natuurlijk houdt hij contact via WhatsAppgroepen en zijn familieleden in Nederland spreekt hij via Facetime. "Ik heb de hele wereld rondgereisd voor mijn werk, maar ik ken geen plek zo prettig als hier."

Vanuit het binnenland gezien is de opdoemende skyline van Benidorms enorme torenflatverzameling een surrealistisch gezicht. Veel van de appartementen zijn niet meer in de nieuwste staat, maar dat maakt veel overwinteraars niet uit. Daardoor is een huur- of koopappartement een stuk betaalbaarder geworden, weet Artur Bloemendaal (30), die sinds een paar jaar een makelaardij in de stad runt.

Nadat het vertrouwen in stenen door de Spaanse vastgoedcrisis tot een dieptepunt was gezakt, trekt de huizenmarkt de afgelopen jaren ook in Benidorm weer aan. Bloemendaals zaak, Arona Homes, huist in een strak ingericht kantoorpand in de binnenstad, maar de meeste klanten vinden hem online. Bloemendaal: "Helemaal geen probleem meer voor ouderen. Die lopen hier tegenwoordig allemaal met een iPad rond en zijn hartstikke bij de tijd."

Bloemendaal komt net terug van de succesvolle verkoop van een appartement met zeezicht voor een ton. "Die vrouw was enorm blij. Ik weet zeker dat het hier blijft lopen, omdat je nou eenmaal nergens in Spanje zo'n goed klimaat hebt", zegt hij enthousiast.

'Wat is het fijn als de zon weer schijnt. Iedereen komt uit zijn winterslaap', schalt het later die middag uit de speaker van Eetcafé Pinocchio. Vandaag is het happy hour speciaal voor de overwinteraars. De zaak zit weer goed vol. Volgens eigenaars Willem en Saskia van der Jagt schuilt de aantrekkingskracht van Benidorm op senioren in het gevoel van saamhorigheid. "In Nederland is het ieder voor zich. Als je hier eenmaal met meer Nederlanders bent, trek je juist heel erg naar elkaar toe", merkt Van der Jagt.

De über-Hollandse sfeer in zijn tent helpt daarbij. Ook John en Joke Vredevoogd zijn erop afgekomen en werken met smaak een broodje kroket en frikadel weg. "Van die Spaanse paella houd ik niet", zegt de overwinteraar met een vies gezicht. Toch kan hij echt niet meer zonder Spanje. Of beter gezegd: zonder de aangename Benidormbubbel. "Hier is het leven gemakkelijk en goedkoop", zegt hij gelukzalig. "Ik zie ze hier in een rolstoel aankomen. Een week later rijden ze in een rollator en weer een week later lopen ze. Benidorm doet wonderen voor de gewrichten", lacht Vredevoogd.

Moeilijker is, vanwege de hoge leeftijd van mede-overwinteraars, dat er geregeld mensen wegvallen vanwege ziekte en overlijden. "Als iemand omvalt, kun je daar niets aan doen. C'est la vie", zegt John berustend." Wij blijven naar Benidorm komen zolang het gaat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden