Verkleden als Mohammed verboden bij Waals carnaval
Carnaval in Wallonië mag dit jaar niet te actueel zijn. Wie ten tonele verschijnt als de profeet Mohammed, moet rekenen op een boete. De burgemeesters van Bastenaken, Nijvel en Malmedy willen voorkomen dat hun inwoners 'provoceren'. Ook bestuurders en organisatoren in Nederland zijn op hun hoede.
'Omwille van de terreurdreiging' hebben de Waalse burgemeesters een aantal vermommingen verboden, waaronder het Mohammed-tenue. In Bastenaken zijn zelfs alle maskers verboden, net als in Nijvel. Die laatste stad neemt de meest drastische maatregelen, melden Waalse kranten. Niet alleen carnavalisten moeten er hun maskers thuis laten, het verbod geldt ook voor toeschouwers. Of er aanwijzingen zijn voor een actuele terreurdreiging in de regio is niet duidelijk.
Het is niet de eerste keer dat Mohammed tijdens carnaval in de ban gaat. In 2006, toen de Mohammedcartoons van de Deense krant Jyllands Posten internationaal voor beroering zorgden, stelde een carnavalsvereniging in het Twentse Oldenzaal en de Limburgse gemeente Heerlen ook al een Mohammedverbod in.
De Grote Twentsche Carnavalsoptocht wilde 'graag carnaval vieren met alle bevolkingsgroepen', vertelde voorzitter Peter Kip van de optochtcommissie toen in Trouw. Milde bespotting was toegelaten, 'maar dat je niemand moet kwetsen'. "En je moet ook niet aan de geloofsovertuiging van mensen komen. Dat past helemaal niet in de aard van ons feest."
Carnaval mag 'goede smaak' niet aantasten
Heerlen verbood destijds Mohammedkostuums en boerka's. In Weert en Maastricht gingen de carnavalsverenigingen er vanuit dat het wel los zou lopen. Wie toespelingen maakte op dof bewust 'mensen of groeperingen' kwetste, kon uit de optocht verwijderd worden.
Als het aan burgemeester Jos Heijmans van Weert ligt, blijft zulk ingrijpen dit jaar uit. Carnaval 'moet niet de goede smaak aantasten', stelt hij tegenover Binnenlands Bestuur. "Niet te seksueel zijn, niet discrimineren." Verkleden als de profeet is niet iets 'waar ik als burgemeester op moet letten'.
Ook de Heerlense burgemeester Paul Depla en zijn Venlose collega Antoin Scholten houden zich op de vlakte. "Je uitdossen als God, Mohammed, Jezus of de paus is toch niet in strijd met welke wet dan ook?", vraagt Depla zich retorisch af. "Alleen als de wet wordt overtreden is er reden om verstandig in te grijpen." Carnaval draait juist om de omdraaiing, vindt hij. "Satire is daarbij het uitgangspunt. Hoe ver men daarin wil gaan, is niet aan de machthebbers maar aan de verenigingen die de carnavalsoptochten organiseren."
'Iedereen mag zich uiten'
In de Nijmeegse optocht zal het probleem zich waarschijnlijk niet voordoen, verwacht burgemeester Hubert Bruls. "Iemand kan zich verkleden als Mohammed en gek doen - misschien deed hij dat vorig jaar ook al. Dat is ook geen probleem. Beledigen om het beledigen vind ik wel een reden om in te grijpen, maar iedereen mag zich uiten."
In het Duitse Keulen zorgde een wagen die een 'eerbetoon' moest brengen aan de vrijheid van meningsuiting voor controverse. Carnavalisten mochten er via Facebook kiezen uit veertien mogelijke ontwerpen en stemden voor een wagen waarop een man met clownsneus een potlood in de loop van een geweer duwt. Dat geweer werd vastgehouden door een in het zwart gehulde man met staven dynamiet rond zijn middel. Een paar dagen na het bekendmaken van de winnaar trok de vereniging de wagen terug. 'Op verzoek van de politie' kon het feest toch niet doorgaan.
Wie zeker wil zijn dat hij tijdens de optocht grappen over de islam tegenkomt, moet in het Gelderse Groesbeek zijn. Daar heeft zich een deelnemer gemeld die 'met het thema aan de slag wil'. De Stichting Openbaar Carnaval heeft er geen moeite mee. "Die wagen heeft een cartoonachtige sfeer", vertelt Tonnie Peters van de stichting. "Dat is voor ons geen probleem."