Column

Verklaring van hopman Asscher staat bol van het wensdenken

Vice-premier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort na afloop van de ministerraad Beeld anp

In een kennelijke poging Nederland een kerstgedachte mee te geven, presenteerde minister Asscher van sociale zaken zijn participatieverklaring.

De verklaring die immigranten volgend jaar in zestien gemeenten krijgen voorgelegd, doet denken aan de horderoep van de padvinderij uit mijn jeugd:
'Asscher wij doen ons best.
Djib djib djip djib,
Wij dob dob dob dob
Woef!'

Die participatieverklaring schetst dus een beeld van een vervlogen Nederland. Leest u even mee: "Participatie vinden wij in Nederland heel belangrijk. Evenals de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit". Dat betekent onder meer dat "iedereen zijn eigen mening mag uiten", een "eigen geloof of leefstijl mag hebben" en het "recht heeft op zijn eigen keuzen en zelfstandigheid". Bovendien hebben alle "burgers dezelfde rechten en plichten: mannen, vrouwen, homoseksuelen, gelovigen, niet-gelovigen. Discriminatie wordt niet geaccepteerd". Deze is ook mooi: "In Nederland vragen we burgers elkaar te helpen en bij te staan als dat nodig is."

Xenofobie
Hier wordt een Nederland geschetst van redelijke, vriendelijke, vrije, solidaire en vooral tolerante mensen. Als dat zo zou zijn, dan zou die hele participatieverklaring onnodig zijn. Want die verklaring komt juist voort uit het feit dat de tolerantie jegens buitenlanders de afgelopen jaren is afgenomen en dat politici onder druk van groeiend populisme en xenofobie nieuwkomers willen dwingen te worden zoals wij dat graag zien. Want dan hebben we er geen last van.

Feiten tonen aan dat Nederland niet zo tolerant is, hooguit onverschillig. Uit het SCP-rapport 'Moslims in Nederland' blijkt dat 63 procent van de Turkse en 80 procent van de Marokkaanse Nederlanders vindt dat Nederlanders veel te negatief te staan tegenover de islam. Van de vluchtelingengroepen is ongeveer de helft dezelfde mening toegedaan.

De Raad van Europa roept de Nederlandse politiek, de media en de rechterlijke macht op afstand te nemen van toenemende discriminerende, racistische en xenofobe uitlatingen. Want die dragen volgens de Raad bij aan vooroordelen, en bedreigen de maatschappelijke en politieke instabiliteit. Vorige week bleek uit een studie van het Verwey-Jonker Instituut dat in 2012 de politie 2077 meldingen van racistische incidenten binnenkreeg; een kwart meer dan in 2011.

Leefstijl
Behalve dat de participatieverklaring vooral wensdenken over de Nederlandse maatschappij bevat, valt er geen touw aan vast te knopen als je de tekst op je laat inwerken. Wilders mag een sticker maken met daarop de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif." Want iedereen mag zijn mening uiten. Maar voor het overige spoort de stickertekst niet met het beeld dat de verklaring wil oproepen. Hoezo gelijkwaardigheid, aanvaarding van elkaars geloof en tolerantie?

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes heeft volgens deze participatieverklaring niets te vrezen als hij in het openbaar mannen zoent en zich halfnaakt op datingsites toont. En Rob Oudkerk moet excuus worden aangeboden omdat hij werd uitgekotst omdat hij een hoerenloper bleek te zijn. Dat van Hoes en Oudkerk is toch gewoon een leefstijl waarop iedereen recht heeft?

Zouden Nederlanders niet eerst zelf die verklaring moeten tekenen? Want waarom zouden wij iets mogen wat we nieuwkomers willen ontzeggen.

 
Politici willen nieuwkomers dwingen te worden zoals wij dat graag zien
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden