Verkiezingszege Netanyahu zet de verhoudingen op scherp

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Likud-partij van premier Netanyahu heeft een duidelijke zege geboekt in de Israëlische verkiezingen. De partij haalt dertig van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement, tegen 24 zetels voor de linkse Zionistische Unie.

Tot op het laatst hadden de peilingen een nek-aan-nekrace voorspeld, of zelfs een nederlaag voor Netanyahu. Maar toen de kruitdampen waren opgetrokken, bleek dat diens slotoffensief gewerkt had. "Tegen de verwachtingen in hebben we een grootse overwinning geboekt", zei Netanyahu. "Ik ben trots op het Israëlische volk, dat op het moment van de waarheid het belangrijke wist te onderscheiden van randzaken."

In de laatste dagen voor de verkiezingen had Netanyahu een scherpe ruk naar rechts gemaakt, in een poging om zijn conservatieve kiezers aan te spreken, in een campagne die tot dan toe vooral over economische issues was gegaan. Zo beloofde hij door te gaan met het bouwen van nederzettingen op Palestijns land, en keerde hij zich zelfs tegen de tweestatenoplossing. Netanhayu klaagde op verkiezingsdag nog via internet dat de rechtsstaat in gevaar is, omdat Arabische kiezers in hordes naar de stembureaus trokken. Zij worden geholpen door linkse groepen met buitenlands geld, zei de premier. Hij riep alle rechtse Joodse Israëli's op om Likud te gaan stemmen.

Coalitie
Likud kondigde aan binnen een paar weken een coalitie te willen vormen, maar in het versplinterde Israëlische politieke landschap is dat geen sinecure. Met name de middenpartij Kulanu heeft met tien zetels een belangrijke sleutel in handen; het is nog niet duidelijk of zij zich willen aansluiten bij Likud, of toch kiezen voor de Zionistische Unie onder leiding van Isaac Herzog.

Als hij een regering gesmeed krijgt, zou het Netanyahu's vierde termijn als premier worden, waarmee hij kandidaat is om de langstzittende premier van Israël te worden. Langer zelfs dan David Ben-Gurion, de eerste premier en 'stichter' van Israël.

Compromisloze houding
Het wordt dan geen gemakkelijke termijn. De verhoudingen met de VS en de EU zijn verziekt door Netanyahu's compromisloze houding tegenover de Palestijnen, en dat zal er niet beter op worden als hij zijn radicale verkiezingsbeloftes van de afgelopen dagen in beleid om gaat zetten.

Internationaal is er nog nauwelijks gereageerd op de verkiezingsuitslag. De teleurstelling in het linkse kamp van Israël is in ieder geval groot. Oppositieleider Isaac Herzog heeft Netanyahu gefeliciteerd met zijn overwinning en laat weten dat hij de voorkeur geeft aan een plek in de oppositie in plaats van samenwerking met Netanyahu. "Ik denk dat Israël vooral een ander geluid nodig heeft, een stem die een alternatief biedt en de waarheid vertelt", aldus Herzog.

In de oppositie krijgt zijn partij, de Zionistische Unie, in ieder geval gezelschap van de Verenigde Arabische Lijst, waarin vier kleine partijen voor de Arabische inwoners van Israël hebben samengewerkt. De Lijst eindigde als derde met veertien zetels.

Blijdschap bij Likudaanhangers na het horen van de uitslagen van de exit-polls. Beeld reuters
Blijdschap bij Likudaanhangers na het horen van de uitslagen van de exit-polls.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden