Verkiezingsuitslag Sint-Maartenmaakt geen eind aan politieke chaos

Huizen op Sint-Maarten zijn beschadigd na orkaan Irma Beeld REUTERS
Huizen op Sint-Maarten zijn beschadigd na orkaan IrmaBeeld REUTERS

Sint-Maarten wacht een moeilijke formatie. De nieuwe United Democrats haalden net geen meerderheid.

Hans Marijnissen

Sint-Maarten gaat opnieuw een periode van politieke instabiliteit tegemoet nu het de nieuwe partij United Democrats (UD) van oud-premier Sarah Wescot-Williams niet is gelukt een meerderheid in het parlement te halen.

Zij had graag zonder samenwerking met anderen de wederopbouw ter hand willen nemen, zonder corruptie en vriendjespolitiek, maar bleef vandaag steken op zeven van de vijftien zetels.

Daarmee krijgt de kleine christelijke partij SMCP een sleutelrol. Die kan met de United Democrats een regering vormen, maar óók met het tegenkamp: de National Alliance van de omstreden ex-premier William Marlin. Deze heeft de huidige politieke crisis veroorzaakt toen hij na orkaan Irma weigerde de voorwaarden voor de Nederlandse noodhulp te aanvaarden.

Marlin wist vandaag toch opnieuw vijf zetels te bemachtigen, zodat SMCP en Marlins National Alliance samen met de USM (twee zetels) van de van corruptie verdachte Frans Richardson ook een coalitie kunnen vormen.

Wederopbouw

In beide gevallen blijft de regering uiterst kwetsbaar. Als het parlementslid van de christelijke SMCP de steun voor welke regering dan ook intrekt, valt deze direct. Sint-Maarten kent sinds 2010, toen het een autonoom land werd binnen het Koninkrijk, veel politieke onrust. Sindsdien zijn er zeven kabinetten geweest. Voor de nieuwe regering moet de nadruk liggen op de wederopbouw van het eiland, dat in september 2017 grotendeels werd verwoest door orkaan Irma. Nederland maakte 550 miljoen euro aan noodhulp vrij dat de komende jaren moet worden geïnvesteerd.

De verkiezingen van gisteren zijn overigens zonder incidenten verlopen. De opkomst lag op 62 procent. Justitie heeft voor en tijdens de verkiezingen streng toezicht gehouden op het kopen van stemmen door de partijen. In de weken voor de parlementsverkiezingen werd Frans Richardson nog van zijn bed gelicht vanwege het omkopen van kiezers. Ook werd bekend dat Christophe Emmanuel van de partij National Alliance als de vorige minister van infrastructuur elf percelen grond heeft weggegeven aan politieke vrienden. De oud-politicus Silvio Matser kreeg acht maanden gevangenisstraf voor het kopen van stemmen van gedetineerden in 2014.

Volgens staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) biedt de uitslag perspectief voor samenwerking, zo liet hij vandaag weten. "Hopelijk is er een snelle formatie die leidt tot een kabinet dat met steun van de Staten kan samenwerken met Nederland aan de verdere wederopbouw van Sint-Maarten."

Lees ook:

Irma heeft niet alleen Sint-Maarten te grazen genomen, maar ook zijn belangrijkste economische sector: het toerisme. De boulevard van Philipsburg is nagenoeg uitgestorven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden