Verkiezingsuitslag België

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Is het een tactische terugtrekking of is het echt het einde van Filip Dewinters politieke carrière? De voorman van het rechtse Vlaams Belang kondigde dinsdagavond bij Pauw en Witteman aan 'een stapje opzij' te doen naar aanleiding van de uitslag van de Belgische gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij werd zijn partij gedecimeerd. "Ik neem de verantwoordelijkheid voor onze politieke nederlaag", meldde Dewinter in Gazet van Antwerpen. Ook zei hij nooit te hebben gedacht dat zijn partij 'zo laag zou zakken'.

Ook voor de Belgische politicoloog Carl Devos van de Universiteit van Gent kwam de nederlaag van het Vlaams Belang als een verrassing. "Verlies was voorspeld, maar dit is wel onmiskenbaar een zeer grote Nederlaag." Devos zegt niet te weten welke koers het Vlaams Belang nu zal inslaan. "Een normale partij zou in een existentiële crisis komen, maar Vlaams Belang is geen partij als een ander", aldus de politicoloog. "Mogelijk passeert dit verlies zonder veel interne rimpeling."

Over de opvolging van Dewinter is nog weinig duidelijk. De leider van Vlaams Belang weigert vooralsnog een opvolger te noemen. Of Dewinter helemaal uit de politiek verdwijnt, is evenmin duidelijk. "Het is nooit helemaal voorbij in de politiek, men kan altijd terugkomen", zei hij in de Belgische krant De Morgen. Terwijl Vlaams Belang zijn wonden likt, viert men bij de Vlaams-nationalistische partij N-VA van de populaire politicus Bart de Wever feest. "Vlaams Belang lijkt door N-VA opgegeten", concludeerde christendemocraat en minister van welzijn Jo Vandeurzen na afloop van de verkiezingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden