Verkiezingsprogramma SGP: positief over gezinnen, negatief over de islam

Verkiezingsprogramma SGP Beeld ANP

De SGP gaat de verkiezingen in met wat zij zelf een 'klassiek en fris' programma noemt. De orthodox christelijke partij wil een miljardeninjectie in defensie en veiligheid, minder ruimte voor de islam en veel meer aandacht en mogelijkheden voor mantelzorgers en vrijwilligers.

"We zijn trots op onze traditie, en hebben oog voor de toekomst", zei lijsttrekker Kees van der Staaij vandaag bij de presentatie van het programma in de Waalse Kerk in Den Haag. Opvallend in het programma is een investering van drie tot vier miljard in defensie en veiligheid. De wereld wordt in rap tempo onveiliger, redeneert de SGP, en daarom is er behoefte aan een sterk schild, in de vorm van een stevige krijgsmacht.

Een deel van dat geld moet naar de politie, en dat niet alleen in de grote stad maar ook op het platteland. Er zijn 5000 agenten extra nodig, zodat er een wijkagent is op elke 4000 inwoners. Bij veiligheid denkt de SGP ook aan het verkeer. Vorig jaar vielen er meer dan 600 doden op de weg. "Dat getal went nooit", zegt Van der Staaij, die daarom pleit voor meer geld om ongelukken te voorkomen.

Islamkritisch

Kritisch, om niet te zeggen negatief, staat de SGP tegenover de islam. Er zijn volgens de partij ook meer agenten nodig om de spanningen te bezweren die immigratie vanuit islamitische landen met zich mee brengt. Moslims staan vanuit hun geloof en cultuur vreemd, zelfs vijandig tegenover de rechtsstaat, schrijft de SGP. Dat kan leiden tot geweld, oproepen daartoe en tot antisemitisme. De politie moet daar hard tegen optreden, maar heeft daar wel meer armslag voor nodig. En liever ziet de SGP hier vervolgde christenen naar toe komen, dan moslims.

De orthodoxe protestanten hechten sterk aan godsdienstvrijheid, maar dat betekent voor hen niet dat elke religie gelijk behandeld moet worden. "Blind en onhistorisch gelijkheidsdenken doet geen recht aan de werkelijkheid", vindt de SGP. "De overheid mag, sterker nog, móet oog hebben voor het onderscheid dat er is tussen godsdiensten."

Ook hier doelt ze op de islam. De SGP wil een verbod op gezichtsbedekkende kleding in de zorg, het onderwijs en het openbaar. Van gemeenten verwacht de partij terughoudendheid bij het toestaan van moskeeën en minaretten, zodat het publieke domein niet wordt bepaald door islamitische symbolen. Ook is de SGP gekant tegen gebedsoproepen vanaf de moskee, en tegen de erkenning van islamitische feestdagen.

Ook de lesinhoud op scholen is aan verandering toe. De SGP ziet in de voorschriften voor de lessen 'verheerlijking van de multiculturele samenleving', waar ze onderwijs in de christelijke wortels van de beschaving verwacht.

Gezinnen

Traditiegetrouw is er in het programma veel aandacht voor gezinnen. De partij vindt dat tweeverdieners bevoorrecht worden boven gezinnen waarin maar een van de ouders werkt. In het belastingsysteem moet die 'onrechtvaardigheid' worden rechtgetrokken. Voor het eerste kind stelt ze een geboortebonus van 1000 euro in het vooruitzicht, voor de aanschaf van de kinderwagen en de inrichting van de babykamer. De kinderbijslag wordt per kind met vijftig euro per jaar verhoogd.
"We moeten meer recht doen aan zorgen voor elkaar", vindt Van der Staaij, die daarom veel meer ruimte en mogelijkheden wil voor mantelzorg en vrijwilligers. Zo moet voor mantelzorg ook erkend worden als tegenprestatie voor een uitkering.

De SGP-leider ziet zijn partij als 'een stabiele factor in een onzeker politiek krachtenveld.' De afgelopen jaren heeft de driemansfractie meegedaan aan de akkoorden tussen oppositiepartijen en het kabinet. Dat heeft de partij meer gebracht dan ze ooit heeft gekregen, zegt Van der Staaij. "We gaan in die lijn verder om mee te doen aan het bestuur van het land." Op voorhand wil hij zich verder nergens op vastleggen. Behalve dan dat de partij alleen samenwerkt als ze 'de kleur op de wangen' houdt. "Je moet het wel aan je buurman kunnen uitleggen. Dit kan alleen als onze eigen inbreng herkenbaar is."

Fractievoorzitter Kees van der Staaij tijdens de presentatie van het SGP partijprogramma voor de verkiezingen in de Waalse Kerk Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden