Update

Verkiezingsprogramma PVV: Nederland moet uit de EU

Geert Wilders presenteert het verkiezingsprogramma van de PVV met de titel 'Hun Brussel, ons Nederland'. Beeld ANP
Geert Wilders presenteert het verkiezingsprogramma van de PVV met de titel 'Hun Brussel, ons Nederland'.Beeld ANP

Nederland moet uit de Europese Unie en uit de eurozone. Dat staat in het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma van de PVV. Verder belooft PVV-leider Geert Wilders een uitgebreid pakket aan lastenverlichtingen.

Het programma draagt de titel 'Hún Brussel, óns Nederland' en werd vanochtend in Den Haag door Wilders gepresenteerd.

'We kiezen niet voor pappen en nathouden, maar voor helderheid en stevige oplossingen. We stappen uit de EU en uit de eurozone. Dit is geen verkiezingsprogramma, maar onze onafhankelijkheidsverklaring', aldus Wilders.

Wilders zei al eerder dat de verkiezingen wat hem betreft 'een groot referendum over Europa' worden. Het programma richt zich dan ook voornamelijk tegen de EU, zei Wilders vandaag tijdens de persconferentie. Wilders zei ook dat het niet erg is dat de PVV het verwijt krijgt dat het een one-issuepartij is. 'Dat zijn we ook en dat zullen we blijven', aldus Wilders.

Lastenverlichtingen
De PVV belooft verder een uitgebreid pakket aan lastenverlichtingen. De partij wil de btw en de belasting op gas verlagen, en de verhoging van de huren schrappen. Ook de aantasting van de hypotheekrenteaftrek en de forensentaks is bij de PVV van de baan. Wilders zei dit te willen betalen door veel subsidies af te schaffen en flink te snoeien in de overheid. Ook kan er wat de PVV betreft flink worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking en gaat de kinderbijslag voor maximaal twee kinderen gelden.

Vorige week lekte al uit dat de PVV het 'kwartje van Kok' wil terugdraaien. Dat is het kwartje waarmee ruim twintig jaar geleden toenmalig minister van Financiën Wim Kok (PvdA) de benzineprijzen verhoogde. In werkelijkheid ging de prijs van benzine niet met een kwartje (11,3 eurocent), maar met 18,3 guldencent omhoog, oftewel 8,3 eurocent.

De PVV wil verder dat er niet getornd wordt aan de ontslagvergoeding. Ook het eigen risico in de zorg mag niet worden verhoogd. Daarnaast moeten hoogte en duur van de ww ongewijzigd blijven. De PVV wil verder de maximumsnelheid op de snelwegen verhogen naar 140 kilometer per uur.

Bang zijn is voor anderen
Wilders zei tijdens de persconferentie dat hij geen breekpunten heeft. Maar als het nodig is, is hij bereid nee te zeggen en de uiterste consequentie te nemen, zei hij, verwijzend naar het Catshuis-beraad met VVD en CDA dat Wilders in april afbrak.

In de inleiding van het verkiezingsprogramma schrijft Wilders dat de keuze duidelijk is: 'Andere partijen kiezen voor islam of EU-nationalisme; wij kiezen voor Nederland.' 'Wij zijn Nederlanders en dus geloven we dat morgen beter is dan vandaag. Bang zijn is voor anderen. Daarom sluit ik hier af met: na deze verkiezingen hopelijk met meer dan 24 zetels. Laten we samen het onmogelijke waarmaken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden