Verkiezingskoorts in Hollywood

Susan is voor Bernie, George en Amal steunen Hillary, maar Arnold stemt niet voor Donald.

HARMEN VAN DIJK

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Actrice Susan Sarandon moet er goed ziek van zijn dat haar favoriete presidentskandidaat, Bernie Sanders, het niet gaat halen. In een interview zei ze afgelopen week dat zijn rivaal, Hillary Clinton, gevaarlijker is dan Donald Trump.

Susan Sarandon, die in de VS geldt als een extreem-linkse activist - een onversneden communist, zeggen sommigen - was ooit bevriend met Hillary, maar dat is verleden tijd. Volgens de actrice zal Hillary als president 'binnen 2 seconden' Iran binnenvallen en vastlopen in een moeras van schandalen. De suggestie dat ze nog liever op Donald Trump zou stemmen, kwam haar eerder dit jaar al op veel kritiek te staan. 'Zou je dat ook zeggen als je arm, homo, moslim of immigrant zou zijn?' tweette Debra Messing (de roodharige uit 'Will&Grace'). Waarop zich een venijnige twitterruzie ontspon. Susan gaf al snel toe dat ze natuurlijk niet op Donald gaat stemmen. Maar verder nam ze geen woord terug.

Lady Gaga vierde juist de zege van Hillary, op Instagram, met een foto van zichzelf in badpak met daarop de Amerikaanse vlag. Actrice en schrijfster Lena Dunham was tot tranen toe geroerd. "Ik verheug me er nu al op dat ik mijn kinderen kan vertellen dat er ooit een tijd was dat er nog nooit een vrouw president van de Verenigde Staten was."

Het is in de VS heel gebruikelijk dat sterren hun politieke voorkeur kenbaar maken. Dat kan ook nut hebben. Toen Oprah Winfrey in 2008 haar steun uitsprak voor Barack Obama leverde dat ruim een miljoen extra stemmen op, hebben onderzoekers later uitgezocht. Nu is niet iedere ster zo invloedrijk als Oprah, maar het helpt om een grote variëteit aan beroemdheden achter je te hebben - zodat zoveel mogelijk fans worden bereikt. Als de celebrity-factor doorslaggevend was, zou Hillary de verkiezingen met glans winnen; haar lijst met beroemde supporters bevat louter sterren met een driedubbele A-status: George Clooney, Beyoncé, Robert DeNiro, Pharrell Willams, Kim Kardashian en Kanye West, Katy Perry, Magic Johnson.

Sommige sterren leveren trouwens veel meer dan een stemverklaring. George en zijn vrouw Amal organiseren bijeenkomsten om geld op te halen voor Hillary. Daarin gaat het om 'obscene bedragen', moest de acteur onlangs toegeven. Kaartjes voor een bijeenkomst in huize Clooney kostten tussen de 35.000 en 350.000 dollar. Maar ja, zei George, dat is nu eenmaal de enige manier om de verkiezingen te winnen. Zijn buren, eigenaar van winkelketen 99 Cent Only Store zijn fervente Bernie-aanhangers. Zij organiseerden dezelfde avond ook een fundraiser 'met zwembaden, filmsterren en plezier voor iedereen'. De toegangsprijs werd pesterig laag gehouden: 27 dollar.

Bernie Sanders heeft de meer uitgesproken sterren achter zich - volgens zijn fans de artiesten met écht talent: komiek Sarah Silverman, alle Red Hot Chili Peppers, Neil Young, de acteurs Ryan Gosling, Mark Ruffalo en Susan Sarandon natuurlijk.

En Donald Trump? Hij heeft brave oude countrysterren als Kenny Rogers en Loretta Lynn, maar ook mensen die net als hij nogal excentriek zijn. Scientology-boegbeeld Kirstie Alley, boxer Mike Tyson, Hulk Hogan en Jesse Hughes van Eagles of Death Metal - de band die optrad tijdens de aanslag in de Parijse Bataclan - die groot voorstander is van vrij wapenbezit.

Veel sterren die zich tot de Republikeinen bekennen, houden zich nog op de vlakte. Er wordt hard getrokken aan Clint Eastwood, maar hij heeft zijn steun nog niet uitgesproken. Arnold Schwarzenegger, oud-gouverneur van Californië, heeft wel gekozen. Niet voor The Donald, maar voor John Kasich, terwijl die zich al had teruggetrokken uit de race. Een statement?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden