Verkiezingsdebat Merkel-Schulz vlamt zelden

Bondskanselier Angela Merkel (links) in debat met SPD-leider Martin Schulz. Beeld AFP

Het tv-debat tussen Merkel en Schulz leverde weinig vuurwerk op. De kemphanen waren het meestal met elkaar eens.

Het was zoeken naar grote inhoudelijke verschillen, tijden het tv-duel tussen CDU-kanselier Angela Merkel en SPD-lijsttrekker Martin Schulz, drie weken voor de stembusgang in Duitsland. Gedurende 97 minuten werden de twee bevraagd over migratie, veiligheid, sociale zekerheid en buitenlandpolitiek. Zeker, er waren onenigheden, soms vlamde het even op - maar vaak waren ze het met elkaar eens.

Zakelijk duel

Het duel verliep zakelijk, al kwam Schulz strijdlustig over. Merkel bleef kalm, nuanceerde vaak, liet soms iets van haar befaamde dossierkennis zien - "Ik heb dat voor de uitzending speciaal nog even nagekeken." Schulz was stelliger, argumenteerde emotioneler en persoonlijker. Bijvoorbeeld bij de vraag of de islam in Duitsland hoort (ja, vonden beide kandidaten). "In mijn wijk wonen veel moslims, de moskee is op vijfhonderd meter voor mijn huis. Dat zijn totaal fatsoenlijke mensen."

Opvallend was dat de kandidaten, half naar de vier gespreksleiders gewend, amper direct met elkaar debatteerden. Slechts een enkele keer keken ze elkaar direct in de ogen - Schulz, de uitdager, vaker in de hare dan zij in de zijne. Hij maakte af en toe een grapje, een terloops verwijt, maar veel meer dan een minzame glimlach van zijn opponent leverde dat meestal niet op. Zelfs bij zijn favoriete thema 'sociale gerechtigheid' lukte het hem niet de kanselier klem te krijgen of zijn eigen programma goed over het voetlicht te krijgen.

Pensioenleeftijd

Schulz probeerde zich te profileren, bijvoorbeeld bij de pensioenleeftijd. Gaat die onder een vierde kanselierschap van Merkel naar de 70, wilden de gespreksleiders weten? "Een heel duidelijk nee", antwoordde zij. "Dat vind ik leuk", riposteerde Schulz ironisch, naar eigen zeggen blij dat ze zich eindelijk een keer zo duidelijk vastlegde. Zijn partij wil de pensioenleeftijd niet boven de huidige 67 laten uitkomen. "En nu maar zien of ze zich aan die belofte houdt", vervolgde Schulz. Velen in Merkels partij zijn wel voor een verhoging, zei hij. En: "Bij de vorige verkiezingen beloofde Merkel dat er geen tol zou komen op de snelwegen. Die is er nu toch."

Merkel sputterde tegen - en hier werd het dan toch bijna een debat. Dat werd het ook toen het over Turkije ging, een onderwerp dat de SPD al een tijdje naar zich toe probeert te trekken. Schulz, die vroeger voor een toetreding van Turkije tot de EU was, betoonde zich daar nu een ferm tegenstander van. Hij bepleitte een harde opstelling tegen Erdogan. "Als ik bondskanselier was, dan zou ik in Europa voorstellen de EU-toetredingsgesprekken met Turkije te stoppen."

Turkije niet in EU

Campagneretoriek, vond Merkel: "Die gesprekken zijn er op dit moment überhaupt niet." Ze keek Schulz aan: "Ik ben er nog nooit voor geweest dat Turkije bij de EU komt." Ze was ook voor een harde houding tegenover Erdogan, maar je moet wel 'in gesprek blijven', ook omwille van de vele Turken die wel democratie willen. Ze wees herhaaldelijk op de Turkije-deal, die ze 'nog altijd goed' vond. Vraag aan Schulz: wil hij die deal stoppen? Antwoord: nee.

Dus wat was nu het grote verschil? Schulz' moeite tijdens het debat om zich duidelijk van Merkel te onderscheiden bleek ook bij de vluchtelingenpolitiek, een onderwerp waarbij lang werd stilgestaan. Schulz keurde Merkels grensopening in september 2015 niet af, maar verweet haar wel een Alleingang, te weinig 'solidariteit' met de andere Europese partners. 

Merkel wees op de hectiek van het moment en merkte fijntjes op dat ook SPD-buitenlandminister Sigmar Gabriel had meebeslist. Schulz' partij, wilde ze maar zeggen, is medeverantwoordelijk. Ze verdedigde haar beleid met verve. In haar slotwoord - over de uitdagingen van de nabije toekomst, met name digitalisering - nam Merkel zowaar 'wir schaffen das' in de mond. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden