Verkiezingscampagne heeft liberale Mormonen een stem gegeven

Duizenden gelovigen mormonen verzamelen zich voor de 181e halfjaarlijkse algemene conferentie van de Church of Jesus Christ of Latter-day SaintsBeeld REUTERS

Wie denkt dat Mitt Romney de stemmen van al z'n geloofsgenoten in z'n zak kon steken, kwam bedrogen uit. Zo'n 17 procent van de Amerikaanse mormonen gaf de voorkeur aan president Obama, niet ondanks maar vanwege hun geloof.  Tot voor kort voelden velen van hen zich geïsoleerd, maar dat hoeft nu niet meer. In de aanloop naar de verkiezingen raakten ze steeds beter georganiseerd en met behulp van het internet en social media hebben ze hun stem gevonden: "Ik ben mormoon en ik stem op Obama".

Een van de meest prominente websites is Mormons for Obama. Op de bijbehorende facebooksite worden kwesties rondom geloof en politiek besproken zoals "hoe gaan jullie om met Obama's goedkeuring van het homohuwelijk?" Daarnaast biedt het een plaats om frustraties te ventileren, ervaringen te delen en om steun bij elkaar te zoeken. Het niet altijd makkelijk om een Democratische mormoon te zijn, vooral niet tijdens een verkiezingscampagne waarin de tegenkandidaat een geloofsgenoot is.

"Alle mormoonse Democraten voelen zich geïsoleerd, meent Christal Young-Otterstrom van de LDS Democrats, een mormoonse club binnen de Democratische Partij in Utah die een ontmoetingsplek vormt voor leden van de Church of the Latter Day Saints. "Vooral als ze zijn opgegroeid als Republikein voelen ze zich vaak eenzaam. We horen van veel te veel medegelovigen dat ze dachten dat ze de enige mormoonse democraten in de wereld waren, of in ieder geval binnen hun kerkgemeenschap. In werkelijkheid is 17% van de Amerikaanse mormonen democraat. Dat betekent dat er een miljoen Mormoonse Democraten zijn."

Christal groeide zelf ook op als Republikein. Als student op de Brigham Young University in Utah (de belangrijkste Mormoonse universiteit in de VS) bezocht ze diverse studentenbijeenkomsten van de Republikeinen en voerde ze zelfs campagne voor een Republikeinse senator. Maar na een aantal bijeenkomsten kwam ze erachter dat ze het met werkelijk niemand daar eens was. Ze was een Democraat, zo ontdekte ze.

"Mijn politieke overtuigingen zijn niet veranderd, maar ik kwam erachter dat mijn overtuigingen eigenlijk het meeste overeenkwamen met de idealen van de Democratische Partij. Voor mij komt het erop neer dat ik geloof dat Amerika een rol te spelen heeft in het helpen van de armen om zelfstandigheid te behalen. Ik geloof ook in het belang van onderwijs en dat we een verantwoordelijkheid hebben om goede rentmeesters te zijn van de aarde. Ik stem op President Obama omdat hij mijn waarden en overtuigingen het beste vertegenwoordigt."

Het was nog niet makkelijk om 'uit de kast te komen als Democraat,' zoals Christal het zelf verwoordt. "Democraten worden erg gedemoniseerd in de Mormoonse cultuur. Zo ben ik ook opgevoed. Het kwam voor mij persoonlijk dan ook als een schok toen ik me realiseerde dat mijn politieke overtuigingen - grotendeels aan mij overgedragen door mijn ouders - eigenlijk helemaal niets gemeen hebben met de Republikeinse idealen."

Toch is Christal erg blij met de aandacht die Romney's kandidatuur heeft opgewekt voor het mormoonse geloof en de LDS Democrats. "Mede dankzij clubs als LDS Democrats en het veelvoud aan blogs en facebookgroepen voor progressieve mormonen die in de aanloop naar de verkiezingen opkwamen, kunnen we onze stem steeds beter laten horen en zijn we beter verbonden dan ooit tevoren. Niemand hoeft zich meer geïsoleerd te voelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden