Update

Verkiezingen waarschijnlijk op 12 september

Premier Mark Rutte. Beeld ap
Premier Mark Rutte.Beeld ap

Premier Mark Rutte denkt dat het het beste is om op 12 september verkiezingen voor de Tweede Kamer te houden. Hij verwacht dat de ministerraad daarover vrijdag een formeel besluit neemt.

Volgens Rutte doet 12 september het meest recht aan alle opvattingen in de Tweede Kamer over de verkiezingsdatum. Alles afwegend is dit het compromis, aldus Rutte. Hij heeft een en ander al afgestemd met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken.

Zomer
De VVD pleit, samen met de SP voor verkiezingen voor de zomer. Ook de PvdA wil dat, maar heeft vandaag besloten een handreiking te doen naar kleine partijen, voor wie een stembusgang op zo'n korte termijn slecht uitkomt. Zonder de PvdA is er geen meerderheid voor verkiezingen voor de zomer.

Kees van der Staaij (SGP) noemt 12 september een prachtige dag. 'Daar offer ik mijn verjaardag graag voor op', zegt hij. 'Bovenaan mijn verlanglijstje staat natuurlijk een derde zetel voor de SGP. Van der Staaij wordt op 12 september 44 jaar.

In de Tweede Kamer ontstond maandag grote onenigheid over de vraag wanneer Nederlanders weer naar de stembus kunnen.

Kiesraad
Als de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 12 september plaatsvinden, kunnen nieuwe politieke partijen hun naam tot en met 18 juni registreren, zo meldde de Kiesraad na het debat. Partijen hoeven overigens geen naam te registeren. Zij kunnen ook deelnemen met een blanco lijst. In dat geval krijgen kandidaten alleen een nummer toegekend.

De kandidaatstelling is volgens dit scenario op 31 juli. Op deze dag moeten de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen, hun kandidatenlijsten indienen bij de hoofdstembureaus van de kieskringen waar zij willen deelnemen.

Nederlanders die in het buitenland wonen, hebben in dit geval tot en met 1 augustus om zich als kiezer te laten registreren, aldus de Kiesraad. Dit moeten zij doen bij de gemeente Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden