Verkiezingen / VVD behoudt AOW en hakt in sociale zekerheid

De VVD ziet de komende vier jaar af van veranderingen in de AOW. Wel willen de liberalen flink snoeien in de sociale zekerheid.

Mocht het nodig zijn, dan wil de VVD pas na de volgende kabinetsperiode de AOW-gerechtigde leeftijd geleidelijk verhogen. In het ontwerp-verkiezingsprogramma, dat maandag wordt gepresenteerd, wordt verder gepleit voor afschaffing van de bijstand tot 27 jaar, bekorting van de duur van de WW en de afbouw van de ontslagbescherming. Het ontwerp-verkiezingsprogramma is geschreven door een commissie onder leiding van Britisch Telecom-topman Ben Verwaaijen.

In het programma komt de voorkeur van VVD-minister Gerrit Zalm van financiën voor een geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd, te beginnen onder het nieuwe kabinet, niet voor. De programcommissie wil, voor er wordt nagedacht over verhoging van de AOW-leeftijd, alles op alles zetten om via andere maatregelen de te verwachten extra uitgaven voor de oudedagsvoorziening op te vangen. Een nieuw kabinet moet vooral alles op alles zetten om het aantal ouderen dat nog werkt, te vergroten. Het ontwerp-programma omvat daarvoor gerichte voorstellen.

Zalm reageerde gisteren wat terughoudend op ontwerp-programma. Hij liet blijken nog steeds een voorkeur te hebben nu al de AOW-gerechtigde leeftijd te verhogen. Toch zegt hij 'er goed mee te kunnen leven' dat de commissie in eerste instantie andere maatregelen wil beproeven. „Zolang er nog zoveel mensen onder de 65 niet werken, kan ik me voorstellen dat je zegt: wat heeft het voor zin de pensioenleeftijd op te trekken”, aldus Zalm.

CDA-fractievoorzitter Verhagen begroette de wijziging in de VVD-opstelling met enthousiasme. Het CDA stelde echter in haar vorige week verschenen ontwerp-programma, dat ingrepen in de AOW helemaal niet nodig zijn. De VVD houdt nadrukkelijk een slag om de arm.

Volgens de financieel specialist van de PvdA-fractie, Ferd Crone, steekt de VVD de kop in het zand. De PvdA wil ouderen met een hoger aanvullend pensioen mee laten betalen aan de AOW.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden