Verkiezingen pakken verkeerd uit voor May - Labour roept op tot aftreden

Theresa May vrijdagochtend nadat een groot aantal stemmen geteld was. Beeld EPA
Theresa May vrijdagochtend nadat een groot aantal stemmen geteld was.Beeld EPA

De druk op de Britse premier Theresa May neemt toe. Haar gok om tussentijdse verkiezingen uit te schrijven, heeft averechts uitgepakt. Haar Conservatieve partij boekte donderdag niet de gehoopte overwinning, maar lijkt juist de absolute meerderheid in het parlement kwijt te raken. De roep om het vertrek van May groeit.

Redactie

De Conservatieven zakken van 330 naar 318 zetels, volgens de prognoses. De grote winnaar van de verkiezingen lijkt Labour. De sociaaldemocraten zouden stijgen van 232 naar 267 zetels. En dat terwijl de partij tot voor kort op een nederlaag afstevende. Leider Jeremy Corbyn riep premier May op te vertrekken. ,,Politiek is veranderd en gaat niet terug de doos in. Mensen hebben genoeg van bezuinigingen. Mensen hebben gestemd voor hoop en tegen bezuinigingen. De premier wilde een mandaat. Dat heeft ze: verloren stemmen, verloren zetels, verloren vertrouwen.''

May zelf hield zich in de nacht van donderdag op vrijdag nog op de vlakte over haar toekomst. ,,Ons land heeft een periode van stabiliteit nodig. Wat de uitkomst ook is, als Conservatieven zullen wij onze plicht vervullen om te zorgen voor stabiliteit'', verklaarde May. Behalve de Conservatieven verloren ook de Schotse nationalisten en de populistische UKIP. De Liberal Democrats winnen juist.

Brexit

De vraag is: hoe nu verder? Als geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt, kan het zijn dat de Conservatieven verder gaan als minderheidsregering, onder May of een ander. Een andere mogelijkheid is een regeringscoalitie, maar de Liberal Democrats hebben al laten weten dat ze daar totaal geen zin in hebben.

May wilde met een verkiezingszege sterker staan in de onderhandelingen met de Europese Unie over een Brexit. Maar dat pakt heel anders uit. Groot-Brittannië moet het Brexit-proces mogelijk uitstellen nu de Conservatieve Partij geen absolute meerderheid meer heeft in het Lagerhuis, stelt JPMorgan vrijdag.

,,Misschien is de meest voor de hand liggende conclusie dat de kans dat Groot-Brittannië uitstel moet aanvragen in het Brexit-proces aanzienlijk is toegenomen, gezien het feit dat de politieke ontwikkelingen het proces ontwrichten dat toch al onder grote tijdsdruk staat'', zei een analist van de grote Amerikaanse bank vrijdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden