Verkiezingen op Sint Maarten? Zelfs het gebouw van de Kiescommissie is stuk

Oud-premier Marlin.Beeld ANP

SP en VVD vinden de geplande verkiezingen op Sint-Maarten een slecht plan. 'Er is geen tijd voor politiek gekrakeel.'

Grijp in. Stel de verkiezingen op Sint-Maarten uit. De oproep die VVD en SP gisteren aan het kabinet deden, is vergaand. De twee partijen willen dat Nederland zich mengt in de politieke situatie in een ander, autonoom land binnen het koninkrijk. Maar volgens VVD-Tweede Kamerlid André Bosman is er geen andere optie: "Nu verkiezingen houden op Sint Maarten zou desastreus zijn."

Het eiland werd twee maanden geleden getroffen door orkaan Irma. Een groot deel van de huizen ligt nog altijd in puin, de wederopbouw moet nog van de grond komen. Tot overmaat van ramp is Sint-Maarten nu ook het toneel van een politieke crisis. Vorige week heeft het parlement op het eiland het kabinet ten val gebracht.

Premier naar huis

De natuurramp en de politieke problemen hangen nauw met elkaar samen. Nederland is bereid een fonds ter beschikking te stellen voor de wederopbouw, gevuld met 200 tot 300 miljoen euro. Maar het kabinet stelt er wel strenge voorwaarden aan. Het eiland moet akkoord gaan met een zogenoemde Integriteitskamer, die onder leiding van Nederland de corruptie bestrijdt en geldstromen controleert. En Nederland wil de grensbewaking overnemen met de inzet van extra marechaussees, om te voorkomen dat illegalen naar Sint-Maarten komen. Premier Marlin weigerde akkoord te gaan met deze twee eisen, waarna het parlement hem uit onvrede naar huis stuurde.

Politiek gekrakeel

In de Tweede Kamer bestaan grote zorgen over de ontwikkelingen op Sint-Maarten, in het bijzonder vanwege de verkiezingen die op 8 januari worden gehouden. VVD'er Bosman: "Veel bewoners hebben niet eens een dak boven het hoofd, het pand van het Kiescollege is stuk. Adressen van kiezers zijn onbekend. Mensen zitten niet zit te wachten op verkiezingen. Ze willen hulpgeld." Collega Ronald van Raak (SP): "Het toeristenseizoen breekt aan. Er is geen tijd voor politiek gekrakeel, voor mensen in campagnes. Het wordt tijd dat Nederland zaken naar zich toetrekt." Om te beginnen door de verkiezingen uit te stellen naar begin 2019. De partijen willen dat Nederland in de tussentijd zaken doet met een interim-kabinet in plaats van met het demissionaire kabinet van Marlin.

Den Haag kan, in het uiterste geval, ingrijpen in andere landen van het koninkrijk als daar van deugdelijk bestuur geen sprake meer is. Maar dit ligt uiterst gevoelig. Niet voor niets zei Tunahan Kuzu (Denk) gisteren tijdens een Kamerdebat tegen André Bosman: "Uw houding doet me niet denken aan de VVD, maar aan de VOC." Vanavond, tijdens de hervatting van het debat, zal blijken of staatssecretaris Raymond Knops (CDA, koninkrijksrelaties) gevoelig is voor de argumenten van VVD en SP.

Lees ook:
Nederland laat premier Sint-Maarten struikelen
Plasterk ‘gijzelt’ getroffen bevolking Sint-Maarten, zegt de premier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden