Verkiezingen Italië zonder radicale Roos in de Vuist

ROME (ANP) - Voor het eerst in decennia kunnen de Italianen bij de parlementsverkiezingen in april niet stemmen op de Roos in de Vuist, het symbool van de Partito Radicale.

De partij van Emma Bonino en Marco Pannella gaat een samenwerkingsverband aan met de Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken, geleid door Walter Veltroni.

Dit meldde de krant la Repubblica donderdagavond op zijn website. De Partito Radicale speelde in de jaren zeventig een historische rol als ,,partij van de referenda''. Met de partij als drijvende kracht werd in volksstemmingen liberalere wetgeving inzake echtscheiding en abortus doorgedrukt, tegen de zin van de machtige Rooms-Katholieke Kerk in.

Elitair

De kleine linkse Radicale Partij, door menig Italiaan als wat elitair beschouwd, ijverde decennialang voor een ethisch reveil in Italië: voor mensenrechten en burgerrechten, tegen corruptie, tegen de invloed van de Rooms-Katholieke Kerk op de wetgeving, voor het feminisme, voor seksuele vrijheid, voor een liberalere drugswetgeving, voor het pacifisme en voor dienstweigeraars en tegen het militarisme. Het radicale boegbeeld Pannella ging geregeld voor zijn doelen in hongerstaking.

Het afscheid van de Roos in de Vuist is voor de radicalen dan ook niet makkelijk geweest, zo meldt la Repubblica. In ruil krijgen zij van Veltroni gegarandeerde zetels in het parlement, een deel van de partijenfinanciering en, in geval van een centrumlinkse overwinning, een ministerspost voor Bonino.

Pannella daarentegen mag niet op de kieslijst omdat hij al te lang meedraait in de politiek. Veltroni wil de PD een fris en vernieuwend imago geven en daarom wil hij af van de dinosaurussen in de politiek. Eerder deze week liep ex-premier Ciriaco de Mita boos weg bij de PD omdat hij geen verkiesbare plaats kreeg op de PD-lijst. Veltroni wilde af van de 80-jarige oud-christendemocraat omdat die al bijna een halve eeuw in het parlement zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden