Verkiezingen in Washington mogelijk doorslaggevend

(Novum/Ap) - De hoofdstad van de Verenigde Staten en de voorsteden van Washington D.C. gaan een veel zwaardere stem krijgen in deze voorverkiezingen dan gebruikelijk. Meestal is de uitslag al bepaald wanneer Washington D.C., Maryland en Virginia hun voorverkiezingen houden. Dit jaar is de Democratische kandidatuur allesbehalve besloten - en de Republikeinse ook nog niet rond. De 'Potomac Primary', naar de rivier die door de hoofdstad loopt, zou zo maar beslissend kunnen zijn.

De meeste beweging wordt verwacht in het Democratische kamp. De senatoren Barack Obama en Hillary Clinton moeten met elkaar in gevecht om de 168 gedelegeerden die te halen zijn in de Democratische staten Washington en Maryland, maar ook in Virginia, dat vroeger altijd naar de Republikeinen ging, maar waar het nu alle kanten op kan gaan. Voor de Republikeinen staan 116 gedelegeerden op het spel.

Toch is er tot nog toe nauwelijks campagne gevoerd en zijn er nog geen betrouwbare peilingen verschenen. Super Tuesday heeft veel tijd en geld van de kandidaten opgeslokt. In Virginia togen veel kiezers dinsdag al naar de stemlokalen omdat ze dachten dat hun staat ook mocht stemmen op Super Tuesday, in plaats van een week later. Ook in Maryland en Washington belden verontruste kiezers naar verkiezingsmedewerkers om te vragen hoe het zat.

Ingewijden denken dat Obama het goed gaat doen in Washington, een 'zwarte' stad waar vijftien gedelegeerden te halen zijn. Ook de burgemeester steunt Obama. Maryland lijkt de senator uit Illinois ook goed gezind, terwijl Virginia nog alle kanten op kan gaan. De kiezers in Virginia hoeven zich niet als Democratische of Republikeinse kiezer te registreren. Zo kan elke stemgerechtigde nog tot op het laatste moment bepalen in welke voorverkiezing hij zijn stem uitbrengt en dat maakt peilen een heikele zaak.

Maryland heeft twee grote groepen kiezers die in andere staten naar Obama zijn gegaan, namelijk zwarten en welvarende blanke 'liberals'. In alle voorsteden van Washington wonen ook hoogopgeleide, veelverdienende blanken. Het is maar zeer de vraag of Clinton hier ergens voet aan de grond gaat krijgen, denkt Keith Haller, een marktonderzoeker die niet bij de verkiezingen betrokken is. "De voortekenen wijzen op een grote overwinning voor Obama", voorspelt Haller. Toch geeft Clinton Maryland niet op. Zo heeft ze de steun van de gouverneur weten te krijgen. Het campagneteam heeft dan ook 'een goed gevoel' bij alle staten die 12 februari gaan stemmen.

Voor de gedelegeerden van Virginia zullen Obama en Clinton het gaan uitvechten in de voorsteden van Washington. Maandag zal Clinton in Virginia bij een diner aanwezig zijn, terwijl er in de staten Louisiana, Nebraska en Washington gestemd wordt. Maar in Virginia valt meer te winnen. Clinton weet zich gesteund door succesauteur John Grisham, Obama heeft de gouverneur van de staat achter zich.

Bij de Republikeinen hoopt McCain de actieve en gepensioneerde militairen van Norfolk in Virginia aan zijn kant te krijgen. De conservatieven in de staat zullen zich waarschijnlijk verdelen over Mitt Romney en Mike Huckabee. McCain lijkt er het best voor te staan in heel Virginia.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden