'Verkiezingen in Rusland smeriger dan ooit'

Geert Groot Koerkamp

Met hapjes, vrijkaartjes voor concerten, wollen sokken en baar geld zijn Russische kiezers overgehaald om bij de zondag gehouden regionale verkiezingen hun stem uit te brengen op de regeringspartij Verenigd Rusland. Dat concluderen honderden onafhankelijke waarnemers die het verloop van de verkiezingen in diverse regio’s van nabij hebben gevolgd. De stembusfraude is volgens hen in Rusland mogelijk nog nooit zo omvangrijk geweest.

„De tendens van de verkiezingen van oktober 2009 is voortgezet”, zegt Grigori Melkonjants van de waarnemersorganisatie Golos, die meer dan zeshonderd correspondenten had ingezet voor deze verkiezingen. „Er is een streep gehaald door de lichte verbetering die zich aftekende tijdens de vorige verkiezingsronde in maart van dit jaar.”

Meest in het oog springend waren de ’carrousels’, waarbij kiezers in bussen langs verschillende stembureaus worden gereden om zo meermalen hun stem uit te brengen. Ze hebben zich al voor de verkiezingen laten registreren en een talon gekregen waarmee ze in een ander dan hun eigen stembureau kunnen stemmen. Soms doen ze dat meermalen omdat, tegen de regels in, de talons vaak niet worden ingenomen na het stemmen.

„In de stad Tsjeljabinsk werden mensen georganiseerd met bussen, hele karavanen, naar andere steden en districten gebracht”, zegt Aleksandr Kynev van Golos. „Zij hadden al gestemd in Tsjeljabinsk. Er zijn daar stembureaus waar driehonderd tot vierhonderd mensen met talons hebben gestemd, en er zijn sterke verdenkingen dat ze dat meermalen hebben gedaan.”

Soms werd openlijk geld beloofd voor het ’correct’ uitbrengen van de stem. Een vrouw in Tsjeljabinsk vertelde dat ze 3000 roebel (ruim zeventig euro) kreeg om haar stem uit te brengen, een vorstelijk bedrag voor een alleenstaande moeder. Een plaatselijke krant in Berdsk, Siberië, plaatste volgens Golos berichten waarin vijfhonderd roebel werd beloofd voor elke stem op Verenigd Rusland.

In Berdsk werden vrijkaartjes beloofd voor een concert van een populaire groep, waarvan de leadzanger parlementslid is voor Verenigd Rusland. Elders kon men gratis echoscopieën en cardiogrammen laten maken. In Rostov-aan-de-Don kregen kiezers simkaarten met een beltegoed van zeventig roebel.

Veel potentiële kandidaten haalden de verkiezingen niet. Volgens Kynev werd in de meeste steden meer dan de helft van de onafhankelijke kandidaten afgewezen. „Vooral in belangrijke steden als Krasnodar en Samara. Daar werden in hoofdzaak kandidaten van de partij Verenigd Rusland geregistreerd.” Verkiezingswaarnemers kregen vaak geen toegang tot stembureaus en in Samara werd een aantal van hen telefonisch bedreigd. Hen zou hetzelfde lot wachten als een bekende plaatselijke journalist die daags voor de verkiezingen door onbekenden is neergestoken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden