Verkiezingen in Franse koninkrijkjes

De communist Gremetz, kandidaat-president in de Picardië, houdt een betoog in het Franse parlement. (FOTO AFP) Beeld AFP
De communist Gremetz, kandidaat-president in de Picardië, houdt een betoog in het Franse parlement. (FOTO AFP)Beeld AFP

De regio’s hebben in Frankrijk weinig invloed, maar bieden wel levendig politiek theater. Zondag is er de eerste ronde van de verkiezingen.

Marijn Kruk

In het lege zalencomplex aan de rand van Amiens klinkt de hardrockklassieker ’Highway to hell’ voor de vijfde keer. Tegen negenen stampt een groep van vijftig jongeren binnen. Ze waren voetbal kijken. Maar de revolutie is geduldig. Rode vlaggen met hamers en sikkels worden uitgerold. De verkiezingsbijeenkomst van Colère et Espoir kan beginnen.

Woede en Hoop heet de gelegenheidslijst van de communist Maxime Gremetz (70). Zes jaar geleden kwam hij nog uit namens de Parti communiste français (PCF) –op lokaal niveau in Frankrijk nog altijd een machtsfactor van belang. Hij wist voor die partij zelfs het vicepresidentschap van de regio Picardië in de wacht te slepen.

Toen begon de ellende. „Afspraken werden geschonden”, zegt Gremetz in de marge van de bijeenkomst. Zijn tumultueuze karakter zal ook niet geholpen hebben. Zo werkte hij eens een raadslid tegen de grond. Meer ruzies volgden en in 2005 verliet hij met slaande deuren de partij.

Nu windt hij zich op over het ’wanbeleid’ van zijn socialistische coalitiegenoten en de penibele staat waarin de regio verkeert. „Picardië is een achtergesteld gebied”, aldus Gremetz. „Mensen zijn arm en slecht opgeleid. De werkloosheid is enorm en de kindersterfte is het hoogste van het land.”

In de 26 Franse regio’s vinden zondag verkiezingen plaats. Wie daarbij tenminste 10 procent van de stemmen haalt, mag door naar de tweede ronde op 21 maart. De overgebleven kandidaten strijden om het presidentschap van de regio en om zetels in de regionale raad.

De meeste Fransen hebben echter geen idee wat hun regiobestuurders nu eigenlijk doen. Als administratieve eenheid is de regio een betrekkelijk recent verschijnsel. Ze werden in 1982 ingesteld en sindsdien geleidelijk met meer bevoegdheden opgetuigd.

Tot de voornaamste domeinen behoren onderwijs en vervoer, maar ook hebben regio’s tot taak de lokale economie te stimuleren. Zo pleit Gremetz bijvoorbeeld voor de aanleg van een groot vliegveld ten zuidwesten van Amiens. Maar dergelijke ambities staan in schril contrast met de financiële slagkracht van de regio’s. Zeker in vergelijking met andere lokale overheden (departementen, gemeenten) komen die er immers nogal bekaaid van af.

Anders dan de machtige Duitse Lünder hebben de Franse regio’s geen wetgevende bevoegdheden. Toch neemt dat niet weg dat regionale verkiezingen garant staan voor levendig politiek theater.

Want regio’s zijn ook kleine koninkrijkjes waaruit de vorst zich niet zomaar laat verdrijven. Dat merkte de Parti Socialiste, die Georges Frêche, de zittende president van de regio Languedoc-Roussillon, van de lijst schrapte. Frêche probeerde het alleen en staat nu in alle peilingen bovenaan.

Zorgen lijken de socialisten zich niet te hoeven maken. Op Corsica en de Elzas na veroverden zij in 2004 alle regio’s en alles wijst erop dat zij dit kunstje gaan herhalen. Dat is pijnlijk voor president Sarkozy, wiens UMP bijna overal op verlies staat.

In het zaaltje in Amiens twijfelt niemand eraan dat Gremetz tot de tweede ronde zal doordringen. „De steun van PCF heeft hij niet nodig”, zegt Baptiste Tutin (19). „Maxime staat dicht bij de mensen, dat is uiteindelijk wat telt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden