'Verkiezingen enige uitweg uit politieke chaos in Suriname'

PARAMARIBO - Over een ding zijn de Surinaamse oppositiepartijen DA'91 en de aan het leger gelieerde NDP het eens: het zal niet lang meer duren voordat er nieuwe algemene verkiezingen komen.

Donderdagavond zei NDP-voorzitter Orlando van Amson in een discussiebijeenkomst van de partij dat verkiezingen de enige uitweg uit de politieke chaos zullen zijn. De partij kan zich volgens hem maar beter vast voorbereiden op een flinke zetelwinst. Amsons voorspelling is natuurlijk vooral een wens die de vader is van de gedachte. Maar aan de andere kant van het politieke spectrum in Suriname meldde DA'91-leider Jesserun kort geleden ook al dat de regering het niet lang meer zou maken. Hij acht het noodzakelijk dat de "oude politieke partijen en hun leiders" verdwijnen om plaats te maken voor jonge politici met frisse ideeen. De leiding van DA'91 rekent vooral zichzelf tot deze dynamische categorie.

Of er inderdaad vervroegde verkiezingen komen (de huidige regering zit net een half jaar), is nog allerminst zeker. Maar dat het politieke toneel langaam in een grote chaos verandert, is duidelijk. De regerende Frontpartijen kibbelen onderling steeds harder over de lijn waarlangs de economie moet worden hervormd, met als resultaat dat er helemaal geen lijn wordt gevolgd.

In het parlement heerst een woordenstrijd over wie er de schuld heeft van de huidige economische crisis. En het verbod van president Venetiaan, vorige week, op de rechtstreekse tv-uitzending van een nationaal politiek debat, heeft het vertrouwen in de jonge democratie ook niet vergroot.

Bij al dit geharrewar laat ook het leger zich niet onbetuigd. In een brief aan president Venetiaan zeiden zeventien officieren dat ze het niet kunnen velen dat "bepaalde politici en organisaties politiek bedrijven ten koste van het nationale leger" . De mannen van Desi Bouterse beschuldigen minister Gilds van defensie ervan dat hij adviezen van de militairen negeert en in plaats daarvan Nederlandse adviseurs naar Suriname haalt. De zeventien zeggen "nog wel" achter de wettig gekozen regering te staan, als die tenminste de belangen van land en volk dient.

Aanvankelijk was er veel vertrouwen in president Venetiaan, die krachtige taal liet horen. Maar daar is het eigenlijk bij gebleven. Zowel op politiek als economisch gebied is er nog niets veranderd. Nog steeds is er geen nieuwe grondwet, waarin de politieke macht van het leger wordt beperkt, aangenomen. De economische hervormingen blijven steken in een oeverloze

cussie. Vooral een mogelijke devaluatie van de Surinaamse gulden, door onafhankelijke economen noodzakelijk geacht, ligt erg gevoelig.

Venetiaan verschuilt zich achter het argument dat hij geen harde maatregelen kan nemen omdat er dan "sociale onrust" zou uitbreken. Hij wijst naar Nederland, dat eerst met geld over de brug zou moeten komen om de hardste klappen voor de bevolking op te vangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden