Verkiezing van de beste buren van Nederland

Voor twee echtparen en één eenling gaat het er vandaag om spannen. Wie van de drie wordt tot de Beste buren van Nederland uitgeroepen?

Wie van deze genomineerden het er als buur het beste heeft afgebracht, en dat straks in Nieuwspoort in Den Haag van staatssecretaris Erica Terpstra te horen krijgt, heeft die eretitel weer aan zijn/haar eigen buren te danken. Honderden mensen hebben de afgelopen maanden aan Humanitas (Nederlandse Vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw) laten weten dat volgens hen hun buurman/-vrouw beslist de aardigste, zorgzaamste, attentste of wat voor buur ook is.

Een halve eeuw bestaat Humanitas vandaag, en vandaar dat ze daar iets intermenselijks als de Nationale burendag hebben bedacht, een dag waarop buren elkaar in het zonnetje kunnen zetten. Nu een paar honderd mensen op Humanitas' oproepen hebben gereageerd, ziet de vereniging er meteen al een jaarlijks evenement in. Voor zo'n eerste keer is de belangstelling erg groot, vinden ze, en waarschijnlijk zal die als een soort olievlek uitgroeien - zeker zo gauw er een prijs is uitgereikt.

De aangemelde goede buren, eerst door de mangel van een eigen jury gehaald, en daarna nog eens diepgaand bekeken door een (“meer deskundige”) jury van drie vrouwen en één man - Koos Postema - zijn meer dan gewoon gezellige mensen om naast te wonen.

“Het gaat veel verder dan samen koffiedrinken”, zegt de woordvoerster van Humanitas. “De jury heeft onder andere gekeken naar wat iemand voor zijn buren en de hele buurt betekent. Er is bijvoorbeeld een buur opgegeven, die bij iemand die pas alleen stond en het akelig vond om in een leeg huis thuis te komen, de lichten aandeed, de elektrische deken had aangezet, dat soort dingen. Het gezellig maken voor een eenzame buurtgenoot, iemand die ziek is een handje helpen, nieuwkomers een handje helpen, kortom, op alle mogelijke manieren de hele buurt leefbaar houden.”

Natuurlijk, geeft ze toe, zit het lang niet overal en altijd goed tussen buren, “maar ik denk dat het vaker wel dan niet goed gaat.” Heeft het verzamelen van aardige buren misschien iets met de zorgzame samenleving van de vorige regering te maken? “Daar hebben mensen geen regering voor nodig”, zegt de Humanitas-woordvoerster, “want dat kunnen ze zelf wel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden