Verkering is niet goed voor Rock & Roll

“De kaars bijvoorbeeld, die mogen wij officieel nog niet doen, vertelt Sabina Vonk (15) en springt op. In een oogwenk staat ze op haar handen op de schouders van haar danspartner Wessel Haytink (16).

Wessel en Sabina uit Hoofddorp doen acrobatische rock & roll en zijn in hun leeftijdsklasse de beste in Nederland. Sabina zwiert in razend tempo om, over en onder haar danspartner door. Voor officiële wedstrijden moeten ze in anderhalve minuut vijf figuren laten zien. Het ziet er makkelijk uit, maar zo'n danssessie is net zo uitputtend als 800 meter hardlopen, vertelt trainer Martin Brokke. Vandaar het gehijg en gepuf na afloop. Het duurt even voor ze weer aanspreekbaar zijn.

“Het is de bedoeling dat het er heel makkelijk uitziet”, vertelt Sabina, “Voor een wedstrijd is dat belangrijk, het blijft natuurlijk dansen en wat je uitstraalt, telt ook mee bij de beoordeling”. Werner vult aan: “Als je stilstaat, lig je eruit. Wat er ook gebeurt, je moet altijd doorgaan en blijven glimlachen.”

Bij wedstrijden eindigen ze meestal bij de eerste drie en ze maken een goede kans om dit voorjaar Nederland te vertegenwoordigen bij de Wereldkampioenschappen in Hongarije. Maar eerst is er dit weekend een internationale wedstrijd in Groningen.

Acrobatische rock & roll is de afgelopen jaren steeds minder populair geworden. Daardoor is er weinig concurrentie en daalt het niveau. Wessel denkt dat de bonden niet genoeg reclame hebben gemaakt. Die bonden liggen in Nederland nogal eens met elkaar overhoop. “De dansers gaan onderling wel heel goed met elkaar om, hoor”, benadrukt Sabine.

Sabine heeft het eerste jaar met haar neef gedanst, maar die was kleiner dan zij en kreeg haar niet de lucht in. Ze danst nu drie jaar met Wessel. Ze trainen twee keer in de week een hele avond en zijn goede vrienden geworden.

Wessel: “Dat kun je aan het dansen ook zien. Je moet elkaar vertrouwen, anders kan ik me voorstellen dat de dame niet zomaar wil springen.” Hij vertelt het verhaal over een stel dat vlak voor een wedstrijd hun dans veranderde. Ze hadden een misverstand over de salto mortale. Het meisje sprong, zonder dat haar partner het verwachtte en overleefde het niet. Sabine zelf is nooit hard gevallen. Het vervelendste dat haar is overkomen, is af en toe een ladder in haar kous. “Die zijn namelijk heel duur.”

Het zijn halsbrekende toeren die de gevorderde acrobatische rock & rollers moeten maken. Vertrouwen is dus belangrijk. Maar verkering met haar partner lijkt Sabine geen goed idee, “op onze leeftijd heb je toch vaak aan-uit relaties.”

Toch heeft Sabine het wel eens moeilijk als ze iets nieuws moet doen. “Dat neem ik mezelf best kwalijk. Ik ben bang dat het dan later, als ik aan de losse acrobatiek toe ben, ook niet durf”, zegt ze met een blik naar een wat ouder stel dat in dezelfde ruimte traint. Zij vliegt door de lucht vanaf de schouders van haar partner en maakt een achterwaartse salto. Ook al hoeft Werner dat zelf nooit te doen, hij vindt dat hij ook lef nodig heeft: “bijvoorbeeld met 'de plank', als Sabine op mijn rug een draai moet maken. Dan hield ik haar in het begin zo lang vast, dat het niet meer lukte.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden