Verkeerd meisje ontvoerd

Britse schrijver situeert spannende thriller in Amsterdam

HARRIËT SALM

Het is een ongewone vondst tussen de stapel uit het Engels vertaalde thrillers die wekelijks op de krant arriveert. Een plot dat zich afspeelt in het hedendaagse Amsterdam. Zoiets verwacht je niet van een Brit die ook nog eens zijn sporen in het genre al ruim verdiend heeft.

Auteur David Hewson woonde langere tijd in de hoofdstad en dat is te merken in dit boek rond de sombere, maar o zo effectieve, politieman Pieter Vos. Hewson weeft de omgeving kundig door zijn verhaal. Zo trekt de eenzame diender zich graag terug op zijn halfvergane woonboot aan de Prinsengracht, of hij zit verderop op een barkruk in café De Drie Vaten. Daar weet collega Laura, oorspronkelijk uit Friesland en nu, net als Vos, werkzaam op het politiebureau in de Marnixstraat, hem geregeld te vinden bij noodgevallen.

Het verhaal start met zo'n noodgeval tijdens de oer-Hollandse sinterklaasintocht. De Pieten zijn nog zo zwart als roet en dat niet alleen: er zitten terroristen tussen. Er volgt een aanslag op het Leidseplein, waarna de achtjarige Natalya verdwijnt. Tijd voor de tobberige politieman om zijn terriër Sam achter te laten bij de uitbaatster van zijn stamkroeg, en aan de slag te gaan.

Hoofdpersoon in het Sint-drama vormt de moeder van het verdwenen meisje, het Georgische hoertje Hanna Bublik. Zij probeert uit handen te blijven van de indrukwekkende spierbundel en Turkse maffiabaas Cem Yilmaz. Het type dat zijn initialen CY laat branden in de huid van zijn meisjes om duidelijk te maken dat ze van hem zijn. Tegenover deze scènes uit de Amsterdamse duistere krochten staan die van het gezin van een tweede meisje, van rijke afkomst, wonend in een mooi appartement in het centrum. Zij zou gekidnapt moeten worden, maar de twee op elkaar lijkende kinderen - beiden droegen bij de sinterklaasintocht een roze My little pony-jasje - zijn verwisseld. Toeval of zit er meer achter?

David Hewson 'verboekte' de ook in Nederland razend populaire Deense tv-serie 'The Killing' - u weet wel: met die schriele politievrouw Sarah Lund . Hij schiep tevens de achtdelige detectivereeks rond Nic Costa, die zich afspeelt in het hedendaagse Rome. Zijn eerste thriller over Amsterdam 'Poppenhuis' (2014) ontsnapte enigszins aan de welverdiende aandacht. Met Pieter Vos heeft Hewson echt een mooie opvolger, maar heel gemakkelijk maakt hij het de lezer in dit tweede boek niet. Hij introduceert erg veel karakters. En de plot heeft zoveel lagen dat je er bijna aantekeningen bij moet gaan maken om de verhaallijnen nog aan elkaar te kunnen knopen. Toch: doorlezen is de moeite waard, want in de nagelbijtende ontknoping valt alles op zijn plaats.

David Hewson: Het verkeerde meisje (The Wrong Girl) Vert. Gert van Santen. Meulenhoff Boekerij; 368 blz. euro 19,99

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden