Verkavelingsvlaams is geen echt dialect, maar wel 'schoon'

GIJS MOES | BRUSSEL

Spreekt u Verkavelingsvlaams? Veel Vlamingen doen dat wel en daar is helemaal niets mis mee, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen.

De term 'Verkavelingsvlaams' is gemunt door schrijver Geert van Istendael, als benaming voor een gemankeerd taaltje dat vooral wordt gesproken in de nieuwbouw rond Vlaamse steden en dorpen. Geen echt dialect, maar ook geen 'algemeen Nederlands'.

Een veel genoemd voorbeeld van Verkavelingsvlaams is de vraag 'hoe noemde gij?', voor 'hoe heet jij (of u)'. Verder valt standaard de laatste letter weg in woorden als 'dat' en 'niet' en 'goed'. 'Ik' klinkt vaak als 'ekik', dus: 'da kan ekik nie verstaan' in plaats van 'dat kan ik niet begrijpen'. De voornaamwoorden 'jij', 'gij' en 'u' worden - voor Nederlandse begrippen - onlogisch door elkaar gebruikt. Het verkleinwoord 'ke' komt veel voor, ook in het meervoud. Gehoord, als bedankje: 'mercikes'.

'Niet echt lelijk maar karakterloos', noemt Van Istendael het Verkavelingsvlaams in zijn boek 'Het Belgisch Labyrint' (1989). De kritiek is dus een stuk ouder dan die in Nederland op het 'Poldernederlands', maar wel vergelijkbaar. Ook daar gaat het om een 'tussentaal' of 'regiolect', een vermenging van de standaardtaal met lokale en regionale woorden en zinnetjes.

En daar is niets mis mee, schrijven drie Antwerpse taalkundigen in het boek 'De manke usurpator. Over het verkavelingsvlaams', dat gisteren uitkwam. "Wij promoten de tussentaal niet. Wij stellen vast dat ze alomtegenwoordig is in Vlaanderen. Ook in het onderwijs", zegt Kevin Absillis in De Standaard.

Dat laatste kunnen veel ouders van schoolkinderen beamen. De briefjes die ze in de schooltas vinden, met aanwijzingen van de leerkrachten, zijn voor Nederlanders niet altijd meteen duidelijk. Wie weet dat 'pagadders' kleine kinderen zijn?

Net als de taalwetenschappers vinden veel Vlamingen niks mis met de manier waarop zij praten. Zij hebben voor het Verkavelingsvlaams een eigen term bedacht: 'Schoon Vlaams'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden