Verkamman

Eenmaal had ik ze alle twaalf op een rijtje in de Toto. Het is intussen acht jaar geleden en ik had ze mede alle twaalf goed omdat het Willem II van de door de spelers op handen gedragen trainer Adri Koster toen al net zo aanvallend mocht spelen als het Willem II van heden onder Co Adriaanse. Ik had in de eerste week van februari 1991 zo veel vertrouwen in Willem II, dat ik de toenmalige middenmoter tipte voor de thuiswinst op het Ajax van Leo Beenhakker.

Zondagavond ontkwam Feyenoord met meer geluk dan wijsheid aan een monsternederlaag in Tilburg. Zo was de gang van zaken ook acht jaar geleden bij Willem II-Ajax. (Als trainer, van Cambuur, won Leo Beenhakker trouwens voor het laatst in het seizoen 1972-73 bij Willem II). Op 2 februari 1991 bleef het nog lang spannend, omdat John Feskens, Martin van Geel en Mohammed Sylla tegen Ajax open scoringskansen lieten liggen en doelman Roland Janssen blunderde bij de goals van Dennis Bergkamp en Stefan Pettersson. Maar Willem II won uiteindelijk toch met 3-2, vooral dankzij de supersnelle rechtsbuiten Ernie Stewart. Deze Amerikaanse sprinter was op de bevroren mat niet te houden voor de trage linksback Frank de Boer.

Drie-twee voor Willem II, het was een bijzondere uitslag. Het was zelfs de eerste competitienederlaag van Ajax na 359 dagen. En omdat koploper PSV bij FC Utrecht ook nog eens gelijk speelde en de afgelaste wedstrijd tussen de nummer elf op de ranglijst (Feyenoord) en de nummer twaalf (SVV) door de deskundigen volledig volgens mijn verwachtingen op een drietje werd gezet, mocht ik met een naar mijn smaak te ruim uitgevallen gezelschap andere kenners van het koffiedik, een greepje doen in de prijzenpot van welgeteld 67 948 gulden. We konden er met de koters net een lang weekend op Schiermonnikoog van bekostigen.

Ajax vond mijn prijsje overigens dubieus. Dat was geenszins verrassend, want als Ajax verliest, is Ajax altijd een beetje verontwaardigd. In Tilburg had men na de nederlaag de schuldige al gauw gevonden: grensrechter Rob Brekelmans. Deze lijnloper stond net naar een vogeltje te kijken, toen Ernie Stewart vanuit overduidelijke buitenspelpositie de tweede goal mocht maken. Don Leo ging er van schelden, zoals alleen de jongens van Charlois kunnen schelden. Aan zijn woede lag achterdocht ten grondslag. Wat was het geval: Rob Brekelmans, een geboren en getogen Tilburger, had in een vorig leven als contractspeler niet alleen bij NOAD en Fortuna Vlaardingen op de loonlijst gestaan, maar ook nog een tijdje bij Willem II. Dat wist Ajax pas kort voor de aftrap en ik al toen ik mijn gouden rijtje invulde. Vandaar ook mijn eentje.

Tegenwoordig zet ik Willem II thuis altijd op een eentje. En wel omdat ik Co Adriaanse niet alleen zie als een nog grotere beterweter dan Louis van Gaal en Johan Cruijff samen en voorts als de energieke voorzitter van de personeelsvereniging die in het kader van het Wij Gevoel bij voorkeur barre overlevingstochten door de Ardennen organiseert, maar tevens als de beste trainer van Nederland. Willem II heeft echt het leukste elftal in de eredivisie. En dat komt door Co, de trainer die zeer overtuigd is van zijn capaciteiten. Een trainer ook, die lak heeft aan de reputaties van Johan Cruijff, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en spraakmakende medialui. Daarom ook zal de beste trainer van Nederland niet zo gauw bij een betere club dan Willem II de baas worden. In de wereld van Co moet je ook eens kunnen lijmen en slijmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden