Verkamman

Zo om het half jaar verheug ik mij op een bezoek aan het boekenantiquariaat 'Oud-Dordrecht'. Ontelbaar veel boeken en tijdschriften, maar bijvoorbeeld ook de oude schoolplaten van J.B. Wolters uit Groningen, doen de liefhebber het water door de mond lopen. Oud-Dordrecht is een donkere pijpenla aan het einde van de Wijnstraat in het historische stadscentrum. Om de hoek van de winkel heb je een prachtig uitzicht over het water, binnen kijkt vanaf een voorname plaats de verstilde Cees Buddingh' zoekende boekenwurmen indringend aan. Buddingh' was tot aan zijn dood in 1985 een vaste bezoeker van Oud-Dordrecht. Zijn ingelijste foto aan de wand is een eerbetoon aan de man, die in Nederland sport toegankelijk maakte voor literatuur en poëzie. 'Daar ga je Deibel!' en 'Leve het bruine monster' zijn in dit verband de ijkpunten. Buddingh' schreef prachtige gedichten, maar hij beleefde ook veel plezier aan het redigeren van het 'Clubnieuws der Dordtse Football Club'.

Matty Verkamman

Uit zelfbescherming ga ik niet vaker dan twee keer per jaar naar Oud-Dordrecht. Ik ken mijn zwakte. Dit antiquariaat maakt mij hebberig. Mooi is vaak duur en op de honderden meters planken staat heel veel moois. Soms ga ik de deur uit met een koffer vol boeken en is een weekloon er zo maar doorgedraaid. Twee koffers had ik begin deze week nodig, want er was een prachtig sportarchief te koop. Over één aanwinst ben ik met name verrukt. Het is een plakboek, gemaakt door een onbekende jongen, dat geheel gewijd is aan Piet Keizer. Foto's, interviews en wedstrijdverslagen uit de jaren 1966 en 1967 geven een bijna dagelijks beeld van de legendarische linksbuiten van Ajax en Oranje. Ik schat de maker ongeveer dertien jaar jong. Keurig met de typemachine wordt commentaar gegeven in de vorm van foto-onderschriften en tussen de verslagen door zijn ook kritische kanttekeningen verwerkt. De jonge commentator weet dat verdediger Frits Soetekouw van Rinus Michels de schuld heeft gekregen van de uitschakeling in de Europa Cup door Dukla Praag. En dus wordt boven een foto van de arme Frits gekopt: 'De Grote Desillusie', gevolgd door het commentaar-bijschrijft: ,,Sinds Soetekouw zijn stommiteit beging, wordt hij gelukkig niet meer opgesteld.''

Prachtig is ook de inleiding van het plakboek: ,,Dit is een album over Piet Keizer, de beroemde linksbuiten van Ajax, dat momenteel landskampioen is. Hij werd in 1943 geboren en speelt nu ongeveer zeven jaar in het eerste elftal, waarschijnlijk al die tijd op de linkervleugel. Hierbij is echter een onderbreking van acht maanden geweest, daar Piet een schedelbreuk had.''

Onder die zinnen is in een mooie lay-out de foto van een beroemd doelpunt van het onzichtbare idool geplakt: Nederland-België, 1966. De Belgische doelman Jean Trappeniers hangt kansloos in de lucht bij het 'banana-shot' van Keizer. Het is een intrigerende foto, die met de telelens vanaf de lange zijde van het veld is gemaakt. Het wonderlijke is dat de fotografen achter het doel niet knippen. Vol verbazing zitten zij naar het doelpunt te kijken.

Aan het slot van het plakboek spreekt de samensteller er schande van dat Piet Keizer langdurig voor Ajax wordt geschorst, nadat hij bij Nederland-Joegoslavië uit het veld is gestuurd. Van a tot z is het proces te volgen. Als ik alles heb gelezen, stel ik vast dat Edgar Davids er vandaag de dag met rood wel erg gemakkelijk vanaf komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden