Verkamman / Zet ’m op, Bert, bijt Marco en Johan

Half augustus ziet Marco van Basten de spelers van Oranje terug. In Dublin volgt de hergroepering na een zomer, die voor de internationals een doffe teleurstelling moet zijn geweest. Voordat het WK-avontuur in Duitsland begon, liet Van Basten zich van een haast onderkoelde en op het oog zelfverzekerde kant zien. Hij maakte af en toe een grapje (‘ik doe maar wat’) en het succes van de ongeslagen kwalificatiereeks verschafte hem een bijna onaantastbare status. De meeste vertegenwoordigers van de media aten uit zijn hand.

door Matty Verkamman

Een WK-ervaring rijker en een illusie armer, vrees ik dat in die onaantastbare status van Van Basten intussen lelijke gaten zijn geslagen. Voetballers zijn niet gek en topvoetballers zeker niet. De internationals die er bij waren in Duitsland zullen echt wel hun mening hebben over het doen en laten van de bondscoach. Af en toe was zijn optreden gewoon niet zo sterk en dat hij zichzelf na terugkeer ’een zeven’ gaf, leek een nogal hoge waardering voor en totaal-prestatie die veel te grijs was. Het Nederlands elftal heeft maar bitter weinig laten zien en dat feit kon onmogelijk los worden gezien van het werk van Van Basten. Daar zou te Dublin in een open gesprek met de selectie eigenlijk eens goed over doorgeboomd moeten worden.

Allereerst zou Van Basten eens moeten uitleggen waarom zijn Oranje zo’n overdreven Ajax-accent had. Voor Ajax was het seizoen 2005-’06 tamelijk hopeloos, maar de louter uit voormalige ajacieden bestaande technische staf promoveerde Ajax plotseling toch weer tot de hofleverancier toen de koppen voor de WK-selectie werden geteld. Ik denk dat Van Basten schromelijk onderschat dat het bij PSV – de laatste tien jaar de veruit sterkste club van Nederland – en ook bij Feyenoord kwaad bloed zet wanneer Ajax, als het er op aan komt, ineens toch weer een voorkeursbehandeling krijgt bij het Nederlands elftal. Ajax leverde voor het WK Maarten Stekelenburg, Johnny Heitinga, Wesley Sneijder, Hedwiges Maduro en Ryan Babel. Ik kan me nauwelijks iets bijzonders van deze vijf geselecteerden in Duitsland herinneren.

Het schijnt dat Van Basten in Duitsland dagelijks met Johan Cruijff aan de telefoon heeft gehangen. Toen het glorieloze einde daar was, prees Cruijff Van Basten in alle toonaarden. Als enige Nederlander vond Cruijff ook nog dat Sneijder prima had gespeeld. En daar waar het soms niet goed ging met het spel van Sneijder, kreeg uiteraard Mark van Bommel de schuld. Van Bommel krijgt van Cruijff en Van Basten namelijk altijd de schuld. Het slaat nergens op, maar de gekwelde Limburger moet het er maar mee doen.

In zijn spoor is een andere ex-PSV-er, Ruud van Nistelrooij, aardig op weg de tweede zondebok in dit zo Amsterdams getinte afbraakproces te worden. Van Basten brandde Van Nistelrooij in Duitsland af, voordat de spits door de bondscoach van zijn nieuwe rol als reserve op de hoogte was gebracht. Van Nistelrooij speelde vervolgens niet de rol van de zwijgende provinciaal. Neen, in aanwezigheid van de andere spelers eiste hij openbare excuses van de bondscoach.

Dat belooft dus wat voor het naderende EK-kwalificatietoernooi. Durven vooral Van Bommel en Van Nistelrooij het aan om het in hun richting bijna vijandelijk te noemen Amsterdamse kamp van repliek te dienen? Dat zal van die ongetwijfeld veel gevraagd zijn. Zeggen ze in het openbaar wat ze denken, dan ligt uiteraard altijd het risico van represailles op de loer. Goed, laat dan de journalistieke volgers de harde vragen maar stellen. Ik verheug me bij voorbaat op een nieuwe glansrol voor Bert Maalderink, de onverstoorbare kritische geest van Studio Sport. Zet ’m op, Bert, bijt Marco en Johan eens lekker in de kuiten. Je kan het!

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden