Verkamman / WK-finale moet worden overgespeeld, met Zidane en Materazzi aan de aftrap.

Overspelen die WK-finale! En gauw een beetje.

Wanneer de wereldvoetbalfederatie Fifa het goed meent met de voetbalsport en even moedig durft te zijn als de rechters die thans de stal van het volkomen corrupte Italiaanse voetbal uitmesten, dan dient de eindstrijd tussen Italië en Frankrijk nog voor de start van de nieuwe competities te worden herhaald. Berlijn poetst het Olympisch Stadion nog één keer op en hoeft er alleen maar op toe te zien dat de finale niet op dinsdag 1 augustus wordt gespeeld, want die dag is het zeventig jaar geleden dat Adolf Hitler in de Duitse hoofdstad de tiende Olympische Spelen van de moderne tijd opende.

Om meer dan één reden ben ik sterk voor een reprise van de finale. Nu de Italianen in eigen huis zo voortvarend de rotzooi aan het opruimen zijn en alleen nog de dwaas Silvio Berlusconi ach en wee blijft roepen, moet ook meteen maar de januskop van de al gekroonde wereldkampioen worden ontmaskerd. Italië is waarachtig een wereldkampioen met twee gezichten. Het was heel verrassend dat het team van coach Marcello Lippi aanvallender speelde dan doorgaans gebruikelijk is, maar net zo goed manifesteerden de Italianen zich als valsspelers.

Twee spelers stonden model voor dat dubbele beeld. Linksback Fabio Grosso van Palermo maakte in Dortmund tegen Duitsland een fabelachtig mooi doelpunt, maar eerder koos hij in Kaiserslautern tegen Australië voor bedrog. In de slotseconden versierde hij ten koste van de arme Lucas Neill een zeer onterechte strafschop. Die penalty kostte Australië de kop en Guus Hiddink zei later dat de sterke landen waarschijnlijk nooit deze strafschop tegen hadden gekregen. Guus legde zich hier gewoon bij neer en dat vond ik onbegrijpelijk. Sla eens met de deuren in zo’n situatie, Guus! Of gebruik je aanzienlijke charisma in een rustige, weloverwogen persconferentie, waarvoor je de internationale voetbalmedia uitnodigt en leg dan uit dat aan de truc waar de valsspeler Grosso zich van bediende, de voetbalsport langzamerhand ten onder dreigt te gaan.

De tweede Italiaan met een januskop is natuurlijk Marco Materazzi. Sublieme verdediger, dit stootblok van Inter, maar ook een verschrikkelijke man. In het conflict Zidane-Materazzi móet de onderste steen boven komen. Laat die twee maar onafhankelijk van elkaar op papier zetten wat er exact is gezegd. Zal Materazzi het uiteindelijk aandurven de waarheid van Zidane met een leugen te beantwoorden? Voer de druk maar op. Laat de tuchtrechters van de Fifa er alles aan doen het ware verhaal boven water te krijgen.

En wanneer Materazzi de grootheid kan opbrengen zijn belediging in de richting van Zidane openbaar te maken, dan kan de Fifa beslissen de finale te herhalen. Met Zidane en Materazzi aan de aftrap! Die twee verzoenen zich in Berlijn met elkaar, alle spelers schenken hun premies aan een goed doel en in het kader van schoon schip maken, verklaren de deelnemers aan de nieuwe finale dat het voortaan afgelopen is met het valsspelen.

Is het voor Materazzi toch te zwaar om zijn ongetwijfeld onfrisse teksten op te biechten – echte getuigen zijn er niet, dus het is in principe het woord van Zidane tegen het woord van Materazzi – dan vestig ik mijn laatste hoop op de Franse advocaat, die zegt te beschikken over het bewijs dat de rode kaart voor Zidane op advies van de vierde man is gegeven. Die vierde man zou gebruik hebben gemaakt van de tv-beelden en dat is reglementair niet toegestaan.

Is de Fifa uiteindelijk toch niet zo moedig als de rechters in Rome – en daar moet ik helaas ernstig rekening mee houden – dan beschouw ik Australië voor de rest van mijn leven als de wereldkampioen voetbal 2006.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden