Verkamman / Wat zou het geworden zijn als Marco gewoon het eerste van Nederland had opgesteld?

Zit je in het stadion van FC Twente, dan beleef je de emotie van een echte voetbalwedstrijd. Het publiek is er heet, de potentie van een topclub is aanwezig en voor altijd zal heel Twente inspiratie blijven putten uit de betreurde Epi Drost.

Zit je in het stadion van Ajax, dan is het vrijwel altijd volle bak, maar voetbal als in de goede ouwe Meer zullen we er nooit meer aantreffen. De coach en de reserves van Ajax zitten in neplederen zetels, de kostuums van de club zijn duur, want dat hoort nu eenmaal bij een topclub. Maar of dit de club van Cruijff en Keizer nog is? Nou, nee.

Zit je in het stadion van Feyenoord, dan tref je bijna veertigduizend mopperende Rijnmonders aan. Nergens ter wereld kan men zo gezellig mopperen als in Rotterdam. Met tienduizenden tegelijk gaan ze om de twee weken naar de Kuip, in hoofdzaak om te mopperen. Feyenoord blijft hun club, hoe dan ook. Kalou weg, nog een Kalou weg, de lastige Van Persie weg, de lastige Van Hooijdonk weg en weer terug, Kuijt weg. Jorien zit er nog en zonder met de ogen te knipperen telt hij een miljoen of drie neer voor Charisteas, de hulp in de huishouding van Ajax. Arme jongen.

Zit je in welk stadion dan ook naar Oranje te kijken, dan vraag ik me alleen maar af: wat zou het vandaag zijn geworden als Marco gewoon het eerste van Nederland had opgesteld? Het hopeloze elftal van zaterdag had zo maar twee of drie punten tegen het zwakste elftal van Europa kunnen verspelen. Zou zo’n bizar resultaat het einde hebben betekend voor bondscoach Marco? Wie weet.

Het zijn rare voetbaltijden. Niets is meer logisch. Gek is gewoon. Normaal is uit. Onze sterren stralen bij de grootste clubs ter wereld, maar bij Oranje bouwt Marco dat het een aard heeft. Intussen verliest FC Twente voor de Uefa Cup van een volkomen anonieme club, een vereniging waarvan ik nu al niet meer weet of Estland, dan wel Letland het land van herkomst was. Verliezen van Estlanders of Letlanders, wie kijkt er nog van op?

Intussen loopt Ajax tien miljoen mis, omdat opnieuw niet van FC Kopenhagen kon worden gewonnen. Youri Mulder zegt volkomen terecht dat die uitschakeling helemaal niet zo onterecht is en dat is voor de hyper-emotionele trainer Henk ten Cate een reden om Youri niet meer serieus te nemen. Vergeten is Henkie alweer dat FC Kopenhagen tijdens de eerste wedstrijd gewoon de beste ploeg was.

Intussen loopt PSV leeg en is in Eindhoven nu zelfs alle hoop gevestigd op een speler die niet bepaald de indruk wekt dat hij een voetballer is die volledig voor zijn sport heeft geleefd. De voorzitter heeft er blijkbaar weinig fiducie in. Hij zit er nog maar net, maar ineens heeft hij geen tijd meer. Bij PSV verlaat de kapitein als eerste het zinkend schip en de trainer vreest dat hij ook ditmaal een status als succesvolle topcoach niet zal bereiken.

Intussen doet het pijn aan de ogen wanneer de jonge helden van Oranje voor het EK aftrappen. Het Nederlands elftal glijdt weg, PSV moet hopen op een oude vedette die weet dat misstappen en vooral niet-scoren voor hem tot een openbare en griezelige geseling zullen leiden, Ajax heeft de hoofdprijs nu al verloren en bij Feyenoord vreest men september 2006 en vooral de woede van het gefrustreerde legioen.

Alleen in Alkmaar is het constant feest. Louis heeft zijn elftal op de rails, voorzitter Dirk wrijft in zijn handen en in de eerste week van september 2006 moet ik mijn onlangs gelanceerde prognose bijstellen: niet Feyenoord, maar AZ wordt de nieuwe kampioen van Nederland. Gelukkig kan het in oktober 2006 weer allemaal anders zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden