Verkamman / Marco: jonge voetballers zijn geen nummer

Het is ook altijd wat: spelen onze jongens in Sofia eindelijk een lekkere wedstrijd en dan valt het resultaat weer tegen. Met dank, uiteraard, aan die sukkels uit Noorwegen, die een zeer zuivere goal van Van Persie gewoon maar even annuleren. In een land met hardere valuta dan de Bulgaarse zou je er waarachtig iets bij denken.

Toch, ter verandering vond ik het aangenamer het twee punten morsende Oranje goed te zien spelen, dan na vervelend voetbal te zien winnen. Zo zal Marco het ook hebben ervaren, vermoed ik. Echt, met Van Persie en Sneijder gloort een mooie toekomst. Maar wat werd zaterdag Van Nistelrooij gemist. En ook was het precies het veld waarop Van Bommel met zijn vlammende schot de wedstrijd had kunnen beslissen.

Op dringend advies van Kees Jansma heeft Marco intussen zijn excuses aangeboden. Hij had Van Bommel en Van Nistelrooij moeten bellen – bij nader inzien. Dat hij dat in de richting van Van Bommel pas na anderhalf jaar door heeft, benauwt me. Maar goed, Marco legt uit dat hij werkelijk de beroerdste niet is. Maak dat dan maar eens waar. Teneinde iedereen weer achter Oranje te krijgen en ook iedereen van alle muizenissen in het hoofd te verlossen, moet Marco zich daadwerkelijk van een andere kant laten zien. De oplossing is simpel, maar dan moet Marco wel eens gaan inzien dat jonge topvoetballers geen nummers zijn. De ijstijd van Michels is al lang voorbij. Jonge topvoetballers, geloof het of geloof het niet, Marco – jonge topvoetballers zijn net mensen. Ze zijn, om met mijn goede collega Johan Derksen te spreken, weliswaar eerder miljonair dan volwassen, maar die jonge jongens stellen serieuze interesse op prijs en ze kunnen ook een warm gevoel krijgen van een aai over hun bol.

Marco moet maar eens een voorbeeld nemen aan de eerste bondscoach die hij zelf meemaakte, Kees Rijvers. Geheel anders dan de versteende Michels, was Rijvers altijd zeer geïnteresseerd in het wel en wee van zijn spelers. Die interesse beperkte zich zeker niet tot alleen maar de voetballerij. Overigens: één keer viel Michels toch ook een keer op in dit verband. Toen hij Frank Rijkaard terug wilde halen in Oranje, reisde de Generaal helemaal naar Milaan. Hij koos een leuk restaurant uit, Rijkaard wist niet wat hem overkwam en nog dezelfde avond werden die twee vrienden voor het leven. Zo moet het dus, Marco. Ik bedoel, erg druk heb je het volgens mij niet als bondscoach. Je ziet (meestal vanaf de perstribune) je wedstrijdjes. Tussendoor zijn er dagen genoeg om de huiselijke stee en buurman Jack van Gelder in Badhoevedorp te verlaten om in Madrid, in München, in Barcelona, in Liverpool, in Hamburg, of waar dan ook, een gezellige dag met de Oranje-kandidaten op te trekken. Echt waar, dat zouden die gasten ontzettend leuk vinden. Het vrouwtje er bij betrekken scoort natuurlijk ook! Neem een mooi stukje speelgoed mee voor de kinders en ga vervolgens uren zitten bomen over het leven in dat andere land. Dan volgt een goed voetbalgesprek vanzelf. Toon je nergens te groot voor. Ga ook even langs bij de familie Davids, bij de familie Seedorf, bij de familie Makaay, bij hun trainers. Probeer je te evolueren van een harde jongen (wat kun je er ijzig uitzien, zo lang je vertederende lach niet doorbreekt) naar een fijne oom. Niet dat je een watje hoeft te worden, maar bedenk dat dit de moderne voetbaltijd is van de moderne mensenmanager. Toon heel veel interesse in de mensen met wie je werkt. Dat leidt automatisch tot wederzijds respect. Dan pas is er een vruchtbare basis voor eventueel te nemen harde voetbalbeslissingen. Marco, werk aan de mens en begin bij jezelf. Worden we zomaar kampioen van Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden