Verkamman / Louis moet als eerste zijn grote mond houden en zich een goed collega tonen.

Het wachten is natuurlijk op een uitgebreide tegenaanval van Louis van Gaal op Marco van Basten.

Excuses zal hij niet aanbieden. Louis is geen man die aan zichzelf twijfelt. Goed, het is al weer erg lang geleden dat hij zijn eerste en welbeschouwd ook enige echte successen vierde (met Ajax), maar de laag stof op die palmares heeft zijn bescheidenheidsknobbeltje beslist niet nader ontwikkeld. Louis is zeer overtuigd van zijn trainerskwaliteiten. Hij zegt gewoon het wel logisch te vinden dat de meeste mensen in hem een betere coach zien dan in Marco van Basten. Bij zo’n geluid beseft iedereen dat bij Marco de tenen uit zijn schoenen krullen en zo ook bij de voetballende Oranje-tijdgenoten van de bondscoach. Dit mechanisme zal er nu eenmaal altijd blijven: wat denk jij eigenlijk wel, linke Loetje van Gaal, was jij niet die speler van Ajax 2?!

Louis had het al heel vroeg –dat uitstralen van een superioriteitsgevoel. Hij was nog maar net trainer, toen hij iets heel laatdunkends zei over Kees Rijvers. Toen had ik precies hetzelfde gevoel als de voormalige topspelers, die thans trainer zijn. Dit gevoel: Louis, beste jongen, spelertje van Ajax 2, reserve van FC Antwerp, mislukte middenvelder van Telstar en –ook dat is waar– prima voetballer van mijn Sparta, Louis, let eens op je woorden. Je noemt Rijvers ’een man met oude denkbeelden’, maar je praat wel over een gerespecteerde coach, over een prachtige voetballer van weleer, die in de jaren vijftig in het Franse topvoetbal een grootheid was en die samen met de andere iconen Faas Wilkes en Abe Lenstra ooit het vermaarde ’Gouden Binnentrio’ vormde. Dan past de modale voetballer die Louis zelf dus was enige bescheidenheid. Maar nee, Louis kijkt in de camera alsof hij het voetbal heeft uitgevonden. En hoewel ook ik van mening ben dat op de bondscoach Marco van Basten bepaald wel kritiek mogelijk is, vind ik dat Louis daar niet mee voorop moet lopen. Het is een beetje flauw, maar Marco heeft natuurlijk gelijk wanneer hij in zijn pissigheid opmerkt dat Louis er als bondscoach zelf helemaal niets van heeft gebakken. Marco had het over de slechtste bondscoach van de laatste twintig jaar. Nou, maak hier maar gerust de slechtste bondscoach aller tijden van. Louis kreeg vanaf de herfst van 2000 welgeteld vier belangrijke EK- wedstrijden voor zijn kiezen: twee tegen het zeer middelmatige Ierland en twee tegen het ook verre van imponerende Portugal. Niet één keer gewonnen! Verloren in Porto, verloren in Dublin en tweemaal een gelijkspelletje in eigen land. Het ergste: de coaching van Louis werkte die beroerde resultaten in alle gevallen in de hand. Louis is heus een goede coach, maar als bondscoach was hij volkomen uit vorm!

Wat mij vooral tegen de borst stuit is de onvoorstelbare a-collegialiteit van Louis. Hij is een belangrijke collega van Marco van Basten. Uit zijn AZ-selectie worden zelfs spelers voor Oranje geselecteerd. Journalisten, publiek, jan en alleman, iederéén mag een oordeel hebben over de bondscoach en dat oordeel ook in het openbaar uitspreken. Maar Louis moet als eerste zijn grote mond eens houden en zich eerst en vooral een goed collega tonen.

Ach, nieuw is het natuurlijk allemaal niet. In 1994 veegde Louis de vloer aan met Dick Advocaat. Tijdens het WK in Amerika deed Louis dat achter gesloten deuren. Zijn gehoor bestond uit voetbalnitwitten: mensen uit de assurantiewereld die een uitje van de zaak kregen aangeboden en in een duur hotel een uur lang uit de mond van Louis vernamen dat Dick Advocaat er he-le- maal niets van begreep. Voor die lezingen met louter nitwitten als gehoor kreeg Louis 15.000 gulden per keer. A-collegialer heb ik het echt nooit meegemaakt. Precies zo schreef ik dat indertijd vanuit Amerika in deze krant (’Louis achter gesloten assuradeuren’). Sindsdien komen we niet meer bij elkaar op de koffie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden