Verkamman / Klopt in wezen natuurlijk niks van, dat één rijke stinkerd een der beste clubs van Nederland bezit.

Dirk Scheringa heeft dus AZ en gelijk ook maar het stadion van zijn club gekocht. Hij betaalt er in totaal ruim 100 miljoen euro voor.

AZ is in één klap schuldenvrij en onze Dirk heeft er naast een museum en een aantal andere sportploegen nu dus ook helemaal in zijn eentje een belangrijke voetbalclub bij. Dirk voelt zich intussen net zo sterk als Ajax, sterker dan Feyenoord en bijna net zo sterk als PSV. Een dominante rol in Nederland en een aanzienlijke rol in Europa zijn de belangrijkste doelstellingen van AZ.

Dat verhaal hebben we natuurlijk eerder gehoord in Alkmaar. Toen de gebroeders Molenaar het met hun koelkastenwinkel nog voor het zeggen hadden bij AZ’67, was net als nu the sky the limit. Ze droegen dure bontjassen, de Molenaars, ze hadden een stoet van nieuwe rijken in hun spoor, een aanzienlijke collectie patsers manifesteerde zich in de Alkmaarder Hout, maar de broers bleven onverstoorbaar hun zangerige Noord-Hollands accent de lucht inblazen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de broers wel aardig vond. Ze waren van eenvoudige komaf, hadden met een voor hun streek min of meer typerend zakelijk instinct al vroeg hun fortuin gevonden en, oud-voetballers als ze waren, vonden ze het nu eenmaal leuk per jaar wat miljoenen in hun sportieve speeltje te stoppen. Ze bouwden een prachtig elftal op, dat in 1981 kampioen van Nederland werd en in dat jaar zowaar ook de finale van het Uefa Cup-toernooi bereikte.

In sportief opzicht was dat AZ’67 een subliem elftal. Maar populair werd het team nooit buiten de kop van Noord-Holland. Toen het hoogtepunt met die Uefa Cup-finale was bereikt, bleef bij de eindstrijd tegen Ipswich Town het Olympisch Stadion met 28.500 toeschouwers voor meer dan de helft leeg. Dat vonden de Molenaars verschrikkelijk. Ze beschouwden die publieke desinteresse als een klap in hun gezicht. Later ging het wat minder met de zaak van de broers en toen de geldkraan uiteindelijk dicht ging, was het gauw gedaan met de aanwezigheid van topspelers in Alkmaar. In het decennium van het landskampioenschap was er ook al weer de degradatie naar de eerste divisie. Toen het eenmaal zo ver was, wist iedereen het zeker: met suikerooms kon je maar beter oppassen in voetballand.

Die discussie heeft Dirk Scheringa nu bij voorbaar afgekapt. Hij zal AZ nooit meer laten vallen en zijn keten van financiële (leen)instellingen al helemaal niet. Moeten wij dat geloven? Ik heb, eerlijk gezegd, een ingebakken wantrouwen jegens mannen die in hun eentje een voetbalclub bezitten. Ik mag die lui ook heel graag op hun bek zien gaan. Abramovitsj bij Chelsea? Van elke miljoenenaankoop hoop ik altijd dat hij mislukt. De leukste zaterdagen zijn de zaterdagen waarop Chelsea niet wint (wat overigens teleurstellend weinig gebeurt). Zie ik Abramovitsj, dan is mijn eerste reactie: waar heb jij al dat geld vandaan, makker? Waarin heb jij zoal gehandeld na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie? Enge man.

Heb ik dat nou ook met Dirk? Nee, eigenlijk niet. Ik heb Dirk wel eens ontmoet. En hoewel ik ook wel weet dat over de rente op zijn leningen altijd veel te doen is geweest – woekerrente werd vaak beweerd – vond ik Dirk wel een grappige man. Hij leek me zelf nog het meest verbaasd over zijn enorme rijkdom. Hij was met beide voeten, waaraan hij geitenwollen sokken droeg, in de klei blijven staan.

Klopt in wezen natuurlijk niks van, dat één rijke stinkerd een der beste voetbalclubs van Nederland bezit. Maar vinden de aanhangers van AZ dat erg? Ik geloof er niets van – de tijden zijn veranderd. Ik kijk in de spiegel en stel mezelf de vraag hoe ik reageer wanneer zich morgen bij mijn Sparta een Dirk Scheringa meldt. Laat ik er maar eerlijk voor uitkomen. Ik zou zeggen: hartelijk welkom, rijke stinkerd!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden