Verkamman / Ik ben niet zo’n liefhebber van zoetgevooisde jongetjes, die pas na de oorlog in het verzet gaan

Hoe zuiver op de graat is onze bondscoach? En hoe zuiver op de graat is nu eigenlijk Ruud van Nistelrooij?

De neiging is groot ook nu nog Van Basten te schofferen voor de klinische manier waarop hij de aanvalsleider bij de vuilnisbak heeft gezet. Wanneer na twee jaar trouwe dienst ineens het inzicht doorbreekt dat je eerste spits bij nader inzien het vijfde wiel aan de wagen is, zou je als coach inzake de persoon in kwestie toch tenminste een telefoontje kunnen plegen. Vermoedelijk durft Van Basten dat niet. Of hij is er te kil voor. Of te arrogant. Of hij vindt het gewoon te lastig. En voor lastige opdrachten heeft hij altijd al zijn personeel gehad. Ik vrees dat de bondscoach een man is die opziet tegen het overbrengen van slecht nieuws. Hij lijkt mij geen man voor begrafenissen, maar eerder iemand die de nabestaanden een lullig, voorgedrukt kaartje stuurt.

Het kan natuurlijk ook gewoon gemakzucht zijn. Van Basten was een wonderbaarlijk goede voetballer en dat slag is er van jongsaf aan gewend gewiegd te worden. Die gasten zijn tot op het bot verwend – ze worden nooit tegengesproken. Iedereen luistert naar hen, iedereen knikt beleefd, iedereen buigt en de enige antwoorden die zij krijgen zijn ja en amen. En dan zal een ruim tien jaar jongere voetballer hem ineens even de oortjes komen wassen. Wat denkt die pastoor uit Madrid eigenlijk wel?!

Het zou natuurlijk buitengewoon grappig zijn wanneer Van Nistelrooij alsnog voor Oranje werd opgeroepen, nu Huntelaar niet fit is. Wat zal deze Brabander dan doen? De eerste vraag is of hij komt. Wanneer hij karakter heeft, roept hij dat hij alleen komt wanneer Van Basten zijn excuses aanbiedt. Ik vermoed dat Van Nistelrooij zoveel karakter niet heeft. Van Nistelrooij is in de richting van Van Basten namelijk pas een moedige jongen geworden, nadat hij uit de selectie was gekieperd. In de twee jaar voordien heeft hij alleen maar zoete broodjes gebakken. Als er één bewonderaar van Marco van Basten was, dan was het Ruud van Nistelrooij wel!

Kijk, wanneer Ruud van Nistelrooij een jongen met ballen was geweest, dan had hij bijvoorbeeld vanaf het voorjaar van 2005 geroepen dat Van Basten zich buitengewoon unfair gedroeg in de richting van zijn PSV-maatje Mark van Bommel. Mede op gezag van de volkomen ongeloofwaardige Cruijff en verder met de gniffelende goedkeuring van die hele ouwewijven-Ajax-gemeente bij Oranje, werd Van Bommel permanent door Van Basten te kakken gezet. Een schande was het! En Ruudje uit Geffen maar zalvende woorden spreken over onze bondscoach. Laat er geen misverstand over bestaan: ook ik vind Ruud van Nistelrooij nog altijd de beste Nederlandse spits. Maar ik ben niet zo’n liefhebber van zoetgevooisde jongetjes, die pas na de oorlog in het verzet gaan.

Ik zal u nog eens iets vertellen. Binnenkort laat uitgeverij De Buitenspelers de (niet-geautoriseerde) biografie van Ruud van Nistelrooij verschijnen. Deze biografie (titel: Gedreven!) is geschreven door twee Brabantse journalisten uit de naaste omgeving van Van Nistelrooij. De auteurs bewonderen hem, maar gelukkig niet kritiekloos. In hun speurtocht naar de ware Ruud zijn ze zowaar insiders tegen het lijf gelopen, die vertellen dat de spits lang niet zo populair is als je zou denken. Van Nistelrooij wordt huichelachtigheid in de media verweten en zelfs ook verdacht van klikgedrag naar de bondscoaches – met name in de kwestie-Kluivert, wiens stapgedrag ineens op straat lag. De auteurs wilden de spits hier uiteraard mee confronteren, maar zelfs in Madrid nam hij onlangs de achteruitgang in Bernabeu, teneinde zijn biografen te ontlopen. Hij veronderstelde waarschijnlijk een te hoog ’ik-mag-jou-niet-gehalte’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden