Verjongen, maar niet te rigide

Lezers vinden het jammer dat Ferry Mingelen moet stoppen omdat hij te oud is. Tegelijkertijd zien ze óók graag meer jonge, beeldbepalende gezichten op televisie.

Jonge generatie komt eraan
De tijd dat 'jongeren' de tijd kregen om te groeien bij een landelijke tv- zender is voorbij. Er wordt verwacht dat ze meteen alles perfect doen en hoge kijkcijfers halen. Dan is het lastig hun eigen karakter te ontwikkelen en dat vast te blijven houden, terwijl ze zich daarmee juist kunnen onderscheiden als presentator. Er is echter wel degelijk in dit genre een nieuwe generatie die staat te dringen om het over te nemen. Ik denk aan Art Rooijakkers en Humberto Tan. De generatie na hen met mannen en vrouwen uit alle culturen wordt nu opgeleid bij AT5. Er komt een mooie toekomst voor hen aan op alle visuele media, niet alleen op televisie.

Bart Barnas hoofdredacteur AT5

Jongere gezichten graag
Het zou inderdaad prettig zijn als we jonge(re) gezichten kregen op tv. Vooral in praatprogramma's. Paul Witteman is al behoorlijk oud en dat ga je merken. Hij is dikwijls te fel in zijn reacties naar gasten toe. Hoog tijd voor een jonger iemand naast Jeroen Pauw, die toch ook niet piepjong meer is. Zo'n jongere kan dan mooi de kneepjes van het vak leren, want ook Jeroen moet eens afhaken. Ferry Mingelen zou intussen best nog een jaar of wat meekunnen. Hij heeft geen programma waarbij hij een uur lang aan het woord is en te zien is. Zijn verslaggeving, soms met commentaar vanaf het Binnenhof is heel goed. Zulk werk is minder aan een houdbaarheidsdatum gekoppeld.

Jopie Westerhof Koog a.d. Zaan

Verjong met verstand
Generaties volgen elkaar op en hebben recht op een passende plek. Overal, dus ook op de tv. Bovendien moeten ook jonge mensen hun eigen generatie op de tv terugzien. Daarover geen misverstand, maar die aflossing moet met verstand gebeuren. Het moet niet primair gaan om de vraag of iemand 65 is, maar om de vraag of iemand zijn of haar werk nog goed en graag doet. Voor Ferry Mingelen geldt beide. Hij doet zijn werk uitstekend, vertoont geen routineus of populair gedrag, zoals sommige van zijn collega's en leeftijdgenoten op tv. Altijd respect voor de kijker. De NOS maakt van het verjongen een 'positieve discriminatie' show, dat is pas ouderwets. NRC Handelsblad liet Heldring schrijven, zoals hij kon en wilde, te midden van columnisten van alle leeftijden en voor lezers van alle leeftijden. Waarom kan dat bij de tv niet?

Henk Slechte Schiedam

Domme NOS
Jammer dat de NOS haar beeldbepalende politiek verslaggever Ferry Mingelen aan de kant schuift vanwege zijn leeftijd, terwijl hij nog barst van de energie. Dom ook om zoveel kennis weg te gooien; die man is een wandelende encyclopedie. Bovendien, we ontkomen er niet aan in een (tv)wereld van uiterlijkheden: hij ziet er altijd zeer verzorgd uit én veel jonger dan zijn leeftijd. Sinds het spook van de omroepkrimp rondwaart, is er sprake van omroepkramp.

Hiske Brouwer Assen

Individu is het slachtoffer
Verjonging en verbreding zijn slechte redenen om vijftigplussers te vervangen door jongere mensen. Wie het veld moet ruimen in het kader van verjonging of verbreding wordt niet als individu beoordeeld, maar als lid van een groep: in dit geval de groep van mannen van boven de vijftig, een groep die maatschappelijk toch al niet erg gewaardeerd wordt. Mensen zien zichzelf echter niet als jongere of vijftigplusser, babyboomer of lid van de generatie X, maar als individu. Een individu dat het slachtoffer wordt van verjonging, verbreding of een andere vorm van positieve discriminatie zal dat bijna altijd terecht als onverdiend ervaren.

Menko Vlaardingerbroek Bilthoven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden